Najbogatije regije Evrope

The richest regions of Europe

Da li imate predstavu koje su najbogatije regije Evrope ako se uzme u obzir kupovna moć stanovnika? Na primer, prema studiji Eurostata, BDP po glavi stanovnika regiona oko Bratislave ili Praga premašuje onaj u regionu Pariza. Eurostat je objavio niz statistika o regionima Evropske unije, uključujući njihov BDP – tj. njihovo bogatstvo – po glavi stanovnika. Predstavićemo top listu 10 najbogatijih regija u Evropi.

Evropskih Top 10 najbogatijih regija (BDP po glavi stanovnika prema njihovoj kupovnoj moći)

  1. Zapadni London 167.500 evra
  2. Luksemburg 76.200 evra
  3. Hamburg 59.500 evra
  4. Brisel 59.200 evra
  5. Bratislava 54.400 evra
  6. Gornja Bavarska 51.400 evra
  7. Prag 51.400 evra
  8. Pariska regija 50.900 evra
  9. Istočni London 50.600 evra
  10.  Stokholm 50.300 evra

Za uspostavljanje rangiranja, Evropska agencija za statistiku se oslanja na BDP u odnosu na standardnu kupovnu moć građana, podatak koji omogućava uzimanje u obzir razlike u troškovima života između zemalja. Na taj način je omogućeno isticanje relativnog bogatstva regija Istočne Evrope u poređenju sa onima iz zapadne Evrope ili nordijskih zemalja.

London,
foto: Alamy.com

Međutim, čak uzimajući u obzir i ove razlike u troškovima života, najbogatiji region Evrope i dalje ostaje britanski: zapadni London Vest (Inner Vest London na Šekspirovom jeziku). Sa BDP-om od 167.500 evra po glavi stanovnika ruši se sva konkurencija. Njegovo bogatstvo po glavi stanovnika je 5,8 puta veće od evropskog proseka. Mora se reći da ovaj deo Londona obuhvata sve najbogatije četvrti britanske metropole (Soho, Chelsea, Wimbledon, Camden Town), kao i finansijsko područje City-a, uz izbegavanje uključivanja predgrađa.

Iznenađenja?

Prema Nacionalnom zavodu za statistiku raspoloživi bruto prihodi (svi prihodi od rada i poreza na kapital) dostigli su u 2014. godini 49.671 evra po glavi stanovnika u Zapadnom Londonu, što je za 23.839 evra više nego recimo u Pariskoj regiji, najbogatijoj regiji Francuske.

Poslovna četvrt u Parizu,
foto: Businesstraveller.com

Drugi najbogatiji regioni u Evropi su oni koji okružuju gradove sa vrlo snažnom finansijskom, komercijalnom ili industrijskom aktivnošću. Iza Londona nalazi se Luksemburg (76.200 evra kupovne moći), Regija oko Hamburga (59.500 evra kupovne moći) i briselski region (59.200 evra kupovne moći).

Hiperkoncentracija

Kako to da su Bratislava i Prag ispred Pariskog regiona?

Da bismo shvatili prisustvo ova dva regiona Centralne Evrope u prvih 10, prvo moramo naglasiti da su troškovi života znatno niži nego u većini država zapadne  Evrope. Na primer, krigla piva retko premašuje 1,10 eura u Pragu i možete komotno jesti u restoranu i za 15 eura (piće, predjelo, glavno jelo i desert). Što se tiče kupovne moći, BDP po glavi stanovnika u Pragu i Bratislavi naglo raste. Slovački kapital prelazi sa 35.400 eura na 54.400 evra kupovne moći, a u Češkoj sa 32.300 na 51.400 evra kupovne moći.

Prag,
foto: Alamy.com

Pored toga, ove dve prestonice koncentrišu ogroman deo bogatstva svoje zemlje. Na taj način Prag čini 24% češkog BDP-a, dok samo 10% stanovništva živi tamo. Ova cifra je još impresivnija za Bratislavu. Prema podacima Slovačke agencije za razvoj i investicije 26% slovačkog BDP-a je koncentrisano u Bratislavi (što čini samo 8% stanovništva). Za oba grada logika ostaje ista: visoki troškovi života u poređenju sa ostatkom zemlje, ali prilično skromni u odnosu na zapadnu Evropu, veće zarade zahvaljujući jačoj aktivnosti i prisustvo mnogih kvalifikovanih poslova.

U najbogatije regije Evrope možemo takođe ubrajati i region Beča, Bavarske, Švajcarske, Holandije itd., ali zbog visokih cena života u ovim mestima, smanjuje se kupovna moć građana.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish
Scroll to Top
Scroll to Top