How to write a Term paper?

Seminarski rad je samostalna odbrana teme, a ima za cilj da uvede studente u samostalni istraživački rad. Za razliku od naučnog rada, ne mora imati originalna naučna saznanja i rezultate. Pokušaćemo da Vam na najjednostavniji način predstavimo kako napisati seminarski rad.

6 faza prilikom pisanja seminarskog rada

Krenimo najpre od nekih glavnih faza prilikom pisanja seminarskog rada:

  1. Izbor teme – potrebno je odvojiti malo vremena i razmisliti o izboru teme, šta vas najviše zanima, da li možete da nađete potrebnu litareturu, koliko već poznajete problematiku itd.
  2. Pregled litareture – potrebno je najpre raspitati se koja je relevantna litaretura iz odabrane oblasti i otići do biblioteke. Nemojte se oslanjati na vikipediju ili na neke neformalne sajtove. Takođe, ne možete očekivati da pronađete knjigu koja se zove kao i naslov Vašeg seminarskog rada, podatke je potrebno naći iz više izvora. Dobar izvor mogu da Vam budu naučni radovi koje možete naći na Academia.edu ili Researchgate.net
  3. Priprema za rad – proučite materiju, vadite beleške i ne zaboravite izvor litareture. Za sve što navedete, morate naznačiti i izvor odakle to navodite, inače rad će biti smatran plagijatom. Dokumentaciju treba posmatrati kritički.
  4. Writing – napraviti strukturu rada. Ne morate krenuti od uvoda. Krenite od onog dela koji Vam je najzanimljiviji ili koji Vam je najlakši. Važno je da krenete sa pisanjem, a kasnije će Vam mnogo lakše ići. Najteži je početak!
  5. Odbrana seminarskog rada – izaberite najbitnije tačke iz rada. Vodite računa, odbrana rada se ne sastoji u prepričavanju rada, već je potrebno objasniti problematiku, zašto ste izabrali tu tematiku, zašto je ona bitna?.
  6. Evaluacija – ako niste išli na copy/paste, plagirali, poštovali pravila pisanja i upoznali se sa tematikom, onda nemate brige.
Vadite beleške i ne zaboravite izvor litareture,
Picture: needpix.com

Struktura seminarskog rada

Što se tiče same strukture rada, ovo su glavni delovi seminarskog rada :

  • Naslovna strana;
  • Sadržaj;
  • Rad
    • uvod – opis problema, značaj odabranog područja rada, svrha i predmet istraživanja, odgovor na pitanje zašto je tema bitna?;
    • glavni deo – prikaz do sada objavljenih radova o datoj temi, definisanje pojmova i ideja, objasniti pristup, metodu i rezultate;
    • zaključak – najvažniji rezultati rada;
  • Spisak litareture – sve reference koje ste koristili. Reference su jako bitne. Navesti relevantne istraživače iz date oblasti. Treba ih navesti i u tekstu i na kraju. Izbegavati wiki and web.;
  • Aneks – upitnike, tabele, slike itd. (nije obavezno).
Krenite sa pisanjem od onog dela koji Vam je najzanimljiviji i najlakši,
foto: pikist.com

Nemojte da kopirate (najgora varijanta copy/paste) ili prekucavate, jer danas postoje programi za otkrivanje plagijata, a i svaki profesor koji i malo poznaje svoji predmet otkriće odmah kopiran rad. Dobar rad nije onaj koji ima previše teksta i podataka ili koji je skup raznih istraživanja, već koncizan rad koji objašnjava neku problematiku.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish
Scroll to Top
Scroll to Top