Francuski pisci

The most famous French writers of all time

Francuska književnost spada u najznačajnije svetske književnosti i imala je čak 14 nobelovaca. Francuski pisci su takođe začetnici mnogih književnih pravaca i izvršili su uticaj na mnoge svetske pisce. Premda je jako teško napraviti izbor i izdvojiti najbitnije francuske pisce, mi smo se odlučili za ove:

Molijer

Pisac koji je stvarao u 17. veku i pripadao je književnom pravcu klasicizma. Iako je imao mogućnosti da radi na dvoru, njega to nije zanimalo. Poznat je prvenstveno zbog svojih komedija u kojima je najviše ismejavao ljudsku narav, gramzivost, pokvarenost plemstva, sveštenstvo, lekare, pa čak bolest i smrt. Molijer je inspirisao brojne pisce i komedičare, a njegova pozorišna dela se i danas izvode širom sveta. Neka od njegovih najpoznatijih dela su Tvrdica, Tartif, Mizantrop, Don Žuan itd.

Prosvetiteljstvo ili doba razuma u Francuskoj

Tokom ovog perioda, pisci i filozofi su davali prednost razumu, analizi i reformi društva nasuprot dotadašnjem tradicionalnom autoritetu katoličke crkve, pa se iz ovog razloga ovaj period i naziva Prosvetiteljstvo. Žan-Žak Ruso je svakako jedan od najuticajnijih predstavnika ovog perioda. Za njega je vaspitanje bilo temelj društva, a njegovo delo Emil ili o obrazovanju se uzima kao osnova pedagoških studija. Njegovo najpoznatije delo Nova Eloiza, priča o strastvenoj ljubavi u kojoj Ruso osuđuje društvo koje zbog konvencionalnih ubeđenja zabranjuje ljubav, a brani religiozna shvatanja. Jedno od najznačajnijih zbirnih dela prosvetiteljstva je Enciklopedija. Francuski enciklopedisti su bili grupa intelektualaca, filozofa, među kojima su svakako najpoznatiji Volter, Didro, Ruso i dr. Volterov Kandid je takođe jedno od najbitnijih dela ovog perioda u Francuskoj gde pokazuje sav prezir prema društvu svog vremena. Volter se u ovom delu ruga sveštenstvu, religiiji, vladi, vojsci itd.

Kozet, Jadnici
foto: Alamy.com

Viktor Igo

Viktor Igo je stvarao u XIX veku i jedan je od najznačajnijih predstavnika romantizma u Francuskoj i možda jedan od najvećih francuskih pisaca svih vremena. Pisao je poeziju, polemike, drame, ali svakako njegova najpoznatija dela su Jadnici and Bogorodičina crkva u Parizu. U romanu Jadnici, sastavljenom od pet tomova, opisao je francusko društvo posle Francuske revolucije i Napoleonovih ratova. Viktor Igo je aktivno učesvovao u političkom životu, bio je prognan iz Francuske od strane Napoleona III, a Vatikan je zabranio mnoga njegova dela.

Zanimljivo je i to, da je on jedan od prvih ljudi koji je skrenuo pažnju na ratna dešavanja na Balkanu i na borbu srpskog naroda protiv turske vlasti. U jeku Srpsko-turskog rata objavio je tekst Za Srbiju (Pour la Serbie) u kojoj opisuje borbu srpskog naroda za slobodu. Nakon Viktor Igoa i drugi pisci i intelektualci su digli svoj glas protiv stradanja balkanskih naroda pod turskom vlašću.

Gistav Flober

Flober je pisac koji je stvarao u XIX veku, a njegovo najpoznatije delo je svakako Gospođa Bovari, delo za koje se može reći da je i danas itekako aktuelno. Glavni lik Ema mašta o “pravoj ljubavi” čitajući razne romane. Upoznaje seoskog lekara i ubrzo shvata da to nije onaj “pravi”. Flober je u ovom delu kritikovao trivijalnu književnost koja stvara iskrivljenu sliku na život.

Čiča Gorio,
foto: commons.wikimedia.com

Onore de Balzak

Balzak je stvarao u XIX veku i jedan je od najznačajnijijh predstavnika realizma, a njegova dela spadaju u najštampanija dela u Francuskoj. Zbog siromaštva, od malena je morao raditi na raznim poslovima. Svoje romane pisao je u rekordnom roku, neke romane čak i za nekoliko dana. Iako je imao ljubavnice mlađe i po 20 godina od njega, volio je starije dame, a znao je da ima i po nekoliko ljubavnica u isto vreme. Njegova najpoznatija dela su Čiča Gorio, Izgubljene iluzije, Sjaj i beda kurtizana i dr.

U svom svakako najpoznatijem romanu Čiča Gorio, Balzak je kroz životne priče stanovnika pansiona Voker prikazao francusko društvo iz XIXveka. Ovaj roman koji prikazuje bezgraničnu ljubav oca prema svojim ćerkama kojima je jedina vrednost u životu uspon u visokom društvu i ostanak u njemu, aktuelan je i danas u savremenom drušvu. Pružio im je sve da ih usreći, a ta beskrajna ljubav je dovela do uništenja i njega i njih. Sve svoje romane je objedinio u jednu celinu koju je nazvao Ljudska komedija.

Zola,
foto: Agefotostock.com

Emil Zola

Pisac koji je stvarao krajem XIX veka i koji se smatra začetnikom književnog pravca naturalizma. On je u svojim romanima opisao moralno propadanje društva iz tog perioda. On je u svojim delima znao prikazati instikt gomile. Zola je bio i ključna figura u liberalizaciji Francuske i Afere Drajfus, lažno optuženog vojnog oficira, a povodom tog slučaja napisao je čuveni pamflet Osuđujem…! (J’accuse…!). Njegovo najpoznatije delo je svakako Žerminal. Roman sadrži kratku istoriju eksploataciju uglja u Lilu. Da bi što realističnije i prirodnije opisao svet rudara, on je provodio vreme sa rudarima i silazio u jamu. Ostala njegova značajna dela su Čovek zver, Nana, Jazbina, Trbuh Pariza i dr.

Cveće zla,
foto: commons.wikimedia.com

Bodler i francuski simbolisti

Bodler je stvarao u XIX veku i smatra se začetnikom modernizma i simbolizma. Njegova najpoznatija zbirka pesama Cveće zla sadrži više od 160 pesama podeljenih u pet celina. Pisao je o raznim temama, o ljubavi, braku, užitku, prostitutkama, politici, drogama, smrti itd. U sebi je imao želju za nepoznatim, uzvišenim, idealom, a ogrezo je u poroke, razvrat i uzdizao je sve što je neprirodno i izveštačeno. Upao je u dugove, zarazio se polnim bolestima i na kraju ostao paralizovan. On je duboko osećao dubinu svog moralnog pada, što se u velikoj meri oseća u njegovim pesmama, od kojih su neke baš potresne.

Termin bodlerizam označava osećanje ništavila, besmislenosti, beznađa i revolta. Bodler je imao ogroman uticaj na druge pesnike, a pre svega na simboliste. Malarme je čak objavio sonet u znak sećanja na Bodlera. Najznačajniji predstavnici su Stefan Malarme, Artur Rembo i Pol Verlen. Simbol je trebalo da pomogne čitaocu da otkrije skrivenu tajnu. Pol Verlen je prvi upotrebio naziv Ukleti pesnici kako bi opisao pesnike simbolizma. Njegova pesma Pesničko umeće se uzima kao manifest simbolizma.

Stranac,
foto: xiviasoccer.com

Alber Kami

Kami je francuski pisac, filozof i nobelovac koji je stvarao u XX veku. Čitavo njegovo stvaralaštvo se temelji na apsurdu i filozofiji egzistencijalizma. Kami se protivio totalitarnim režimima kako na zapadu, tako i na istoku, što je i opisao u Pobunjenom čoveku. Takođe, bio je i vođa Francuskog pokreta otpora. Njegova najpoznatija dela su Stranac and Kuga. Roman Stranac je jedno od najznačajnijih dela koje prikazuje filozofiju egzistencijalizma. To je žanr koji se često bavi apsurdnošću čoveka i života uopšte, što uvek dovodi do tragičnog kraja. Ovaj roman je na trećem mestu najčitajnijih francuskih romana posle Malog princa and Dvadeset milja pod morem.

U ovom tekstu samo naveli samo neke od najznačajnijih pisaca Francuske. Lista bi se svakako mogla proširita i na mnoge druge pisce, kao: Rable, Monteskije, Rasin, Mopasan, Stendal, Apoliner, Žid, Dima, Sen Egziperi, Prust, Simon de Bovoar, Sartr i mnogi drugi.

1 thought on “Najpoznatiji francuski pisci svih vremena”

  1. Zaista su najbolji u francuskoj knjizevnosti.Sjajni su sa temama koje obeležavaju taj period .
    Još jednom bravo za njih!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish
Scroll to Top
Scroll to Top