Šta posle gimnazije ili srednje škole? – Korisni saveti za maturante

Bliži se završetak četvrte godine, uskoro ćeš maturirati i treba da odlučiš da li ćeš da upišeš fakultet ili ne. Izbor fakulteta predstavlja jednu od najbitnijih i može se reći i jednu od najtežih odluka u životu svakog maturanta koji je odlučio da studira. Ako si siguran da nećeš ništa da upišeš, onda ovaj tekst i nije za tebe. Ako planiraš da upišeš nešto, ovaj tekst ti može pomoći da napraviš pravi izbor.

S druge strane, ako si već napravio izbor i znaš tačno šta ćeš da upišeš, onda je potrebno na vreme da se spremaš za prijemni ispit. Nemoj da se oslanjaš na ocene i na prosek iz srednje škole, jer je svaki poen bitan i u interesu ti je da položiš prijemni ispit sa što većim brojem poena. Ponekada se studenti nađu ispod crte i za deseti deo poena. Mnogi fakulteti imaju pripreme za polaganje prijemnog ispita. Bilo bi dobro da stupiš u kontakt sa nekim iz saveza studenata fakulteta, jer te oni mogu uputiti u sva dešavanja na fakultetu.

Ako još uvek nisi siguran(a) koji fakultet da upišeš ili šta da upišeš, ovaj tekst ti može dati neke smernice za lakšu pretragu fakulteta i da ti ukaže na šta sve moraš voditi računa prilikom izbora fakulteta:

Zašto upisujem fakultet?

Pre nego što odabereš fakultet, trebalo bi da definišeš šta zaizta očekuješ od fakulteta. Još uvek ne znaš šta hoćeš? Sasvim uobičajeno za današnju ekonomsko-političku situaciju. Evo nekoliko opcija.

  • Hoću da steknem dobro i kvalitetno znanje i da izgradim uspešnu karijeru. Najbolji razlog, potrebno je samo da se raspitaš o kvalitetu fakulteta.
  • Hoću da završim fakultet i da palim preko granice. Ovo nije ni malo tako jednostavno kao što izgleda. Kao prvo treba dobro da se raspitaš kod relevantnih izvora o mogućnostima odlaska i rada u struci. Ne obaziri se na priče onih koji uopšte nisu izašli iz Srbije ili kod nekog gastarbajtera iz Nemačke koji je tamo na „crno“. Treba se dobro raspitati koje se profesije traže. U svakom slučaju imaj na umu da dobri stručnjaci i u Srbiji mogu da žive sasvim solidno.
  • Imam jaku vezu, treba mi samo diploma da bi se zaposlio ili da bi dobio bolje radno mesto. Blago tebi, na žalost ostalih! Mada ovo izgleda uobičajena situacija u Srbiji i ovo je jedan od glavnih razloga zašto sve veći broj stručnjaka odlazi iz Srbije, a nama je sve gore.
  • Celo društvo to upisuje. Ovo je najgluplji razlog za izbor fakulteta. Društvo možeš upoznati i na drugim fakultetima, a niko te ne sprečava da održavaš prijateljstvo i sa starim društvom. Imaj na umu da se vremenom društva menjaju. Seti se samo sa koliko njih si ostao u kontaktu iz osnovne škole!?
Suzi izbor fakulteta, foto: comons.wikimedia.org

Suzi izbor fakulteta

Polazeći od ovih odgovora trebalo bi da definišeš želje. U Srbiji postoji dosta veliki broj fakulteta, različitog kvaliteta, tako da je najbolje da napraviš listu fakulteta, da se raspitaš o njima i da suziš izbor.

Akreditacija fakulteta 

Prva i najbitnija stvar koju treba da proveriš je – da li fakultet ili studijski program ima dozvolu za rad, tj. da li je akreditovan? To možeš proveriti na sajtu Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju (NAT). Ukoliko fakultet za koji si zainteresovani nije akreditovan, najbolje je da promeniš izbor, jer u suprotnom, kasnije se možeš naći sa nevažećom diplomom u rukama.

Državni ili privatni fakultet?

Državni ili privatni

U Srbiji postoji stereotip da na privatnim fakultetima, čim se upišeš i platiš, automatski i kupuješ diplomu, kao i da je praktično nemoguće da ne položiš ispit. Na žalost, mnogi privatni fakultetu su doprineli ovakvom stavu. Ipak, u Srbiji itekako postoje kvalitetni privatni fakulteti gde možete dobiti adekvatno znanje, kao što postoje i državni fakulteti na kojima vlada nepotizam i korupcija. Prednost nekih privatnih fakulteta je da kao manje obrazovne ustanove mogu mnogo lakše da se prilagode savremenim potrebama društva i tržišta, za razliku od velikih državnih fakulteta koji su mnogo manje fleksibilniji. Činjenica je da mnogi poslodavci i dalje prilikom zapošljavanja daju prednost studentima koji su završili državne fakultete, što ne mora da znači da se taj stav neće promeniti vremenom kada studenti koji su završili neke privatne fakultete počnu da pokazuju dobre profesionalne rezultate.

Upoznaj se sa mogućnostima nakon završenih studija,
foto: picserver.com

Raspitaj se o fakultetu

Potrebno je raspitati se o profesorima koji predaju na fakultetu, njihovom renomeu i njihovom odnosu prema studentima. Takođe proveri i profil ljudi koji upisuje fakultet. Mnoge podatke ćeš naći na sajtu fakulteta, a bilo bi dobro da posetiš forume ili fejsbuk grupe tog fakulteta. U svakom slučaju potrebno je da se dobro informišeš i da skupiš što veći broj argumenata koji idu u prilog izbora koji ćeš napraviti. U ovome ti mogu najviše pomoći sajt fakulteta, mišljenja i komentari studenata, savez studenata fakulteta i poseta fakultetu kada su „otvorena vrata“ fakulteta.

Mogućnost zaposlenja

Najbitnija stvar nakon završetka fakulteta je pronaći posao. Na sajtu mnogih fakulteta se nalaze alumni bivših studenata o tome gde sada rade. Takođe, moguće je naći i korisne informacije o tome sa kojim institucijama fakultet ima ostvarenu saradnju ili gde sudenti idu na praksu. Detaljnije informacije možeš da dobiješ od profesora sa fakulteta ilidrugih zaposlenih ukoliko imaš prilike da dođeš do njih.

Gledaj u budućnost

Potrebno je i malo se odvojiti od sadašnje perspektive i pogledati u budućnost. Naravno ne u onu pesimističko-apokalističku, već u realno-optimističku. U budućnosti, mnoga zanimanja će polako nestajati, a pojaviće se nove potrebe i nova zanimanja. Iako možda momentalno nije veliko interesovanje za neke programe, u budućnosti će verovatno postati sve traženiji, kao na primer ekologija ili IT sektor. Guglaj malo po netu i pogledaj kako se razvija nauka i društvo, pa pokušaj da to povežeš sa svojim interesovanjima i izborom fakulteta.

Profesionalna orjentacija

Ukoliko i dalje ne znaš šta dalje, možda bi mogao da se konsultuješ sa nekim iz profesionalne orjentacije. Profesionalna orijentacija može pružiti pomoć u donošenju važnih odluka po pitanju izbora fakulteta. Na ovaj način možeš bolje upoznati sebe, svoje sklonosti, karakteristike ličnosti i sposobnosti bitne za izbor profesije. Postoje brojni centri za profesionalnu orijentaciju, gde nakon urađenih testova interesovanja, ličnosti, sposobnoti i opšte kulture dobijate predloge šta biste mogli da upišete. Nacionalna služba za zapošljavanje nudi pomoć oko profesionalne orjentacije.

U svakom slučaju, moraš znati da ovo treba biti tvoja odluka jer se radi o tvojoj profesionalnoj karijeri. Međutim, saslušaj obavezno i druge jer ti je svaka informacija bitna! Želimo ti puno sreće i uspeha u možda najbitnijem i najtežem izboru u životu!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top