Šta je ESC ili Evropska inicijativa za solidarnost?

ESC (od eng. European Solidarity Corps, srp. Evropska inicijativa za solidarnost) je kreirala Evropska unija 2018. godine. Ovaj program omogućava mladima između 18 i 30 godina da volontiraju ili rade na projektima koji su od koristi lokalnoj zajednici. Ranije je bio poznat i kao Europska volonterska služba (EVS).

ESC podrazumeva proces učenja u kome se mladi suočavaju sa raznim izazovima u nepoznatom okruženju. Projekti traju od 2 do 12 meseci i svi potrebni troškovi su pokriveni iz granta EU. Evropskom inicijativom za solidarnost upravlja Evropska komisija, a na terenu ga sprovode: EACEA, SALTOs i nacionalne agencije.

Ideja programa je poslati mlade u drugu zemlju radi volontiranja u periodu do najviše godinu dana. Volonteri dobijaju osnovna sredstva za život tokom boravka koja pokrivaju smještaj, hranu, osiguranje, putne troškove itd. Na ovaj način mladi imaju prilike da odu u inostranstvo upoznaju druge kulture, jezike i nauče nešto što im može koristiti za unapređenje profesionalne karijere. Uče da iskoriste sopstvene potencijale i sposobnosti baveći se raznim aktivnostima u oblasti zaštite životne sredine, socijalne zaštite, civilne zaštite itd. Trenutno punopravno učešće u ESC programima ima svih 27 članica EU, kao i Island, Lihtenštajn, Norveška, Turska i Severna Makedonija.

Status Srbije

U pojedinim delovima ESC mogu učestvovati i tzv. treće zemlje, među kojima spada i Srbija. Ovo podrazumeva da organizacije iz Srbije mogu:

  • dobiti oznaku kvaliteta (Quality Label) i ostvariti preduslov za učešće u ESC programima;
  • biti partneri u oblasti volontiranja;
  • slati mlade na kratkoročne i dugoročne projekte u saradnji sa nekom od organizacija iz zemalja punopravnih učesnica;
  • ugostiti mlade iz drugih punopravnih učesnica ESC koji bi volontirali u Srbiji;

Važno: ovo nije način za pronalazak posla u zemljama članicama EU!

Šta je solidarnost?

Solidarnost  predstavlja vrednost evropskog društva sa ciljem međusobne posvećenosti. Evropska unija je zasnovana na vrednostima poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, uključujući prava pripadnika manjina. Ove vrednosti su zajedničke za države članice u društvu koje karakteriše pluralizam, nediskriminacija, tolerancija, pravda, solidarnost i jednakost između žena i muškaraca (Lisabonski sporazum). Solidarnost nije uvek jednostavna. Često zahteva hrabrost, vreme, a ponekad i novac. Međutim, izuzetno je važna, jer podrška jedni drugima je najbolji način da se stvori pravedniji svet.

Kako mogu da se prijavim za ESC program?

Mladi koji žele da volontiraju potrebno je da se najpre registruju i naprave profil na Evropskom omladinskom portalu. Ovaj portal će im pružiti mogućnosti da pregledaju dostupne projekte i akreditovane organizacije preko kojih se mogu prijaviti. Ove organizacije mogu kontaktirati kandidate i direktno nakon pregleda profila. Treba predvideti oko šest meseci između prijave i početka volontiranja.

Kontaktirajte neku od organizacija ESC-a i oni će vam pomoći u ostalim koracima i odgovoriti na vaša pitanja.

Kada je vaša prijava prihvaćena, potpisujete ugovor.

Za više informacija kako se prijaviti za neki program pogledajte na ovoj stranici.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish
Scroll to Top
Scroll to Top