Česta pitanja?

Zašto volontirati preko ESC?

Evropski korpus solidarnosti pokriva širok spektar aktivnosti u različitim oblastima solidarnosti: obrazovanje i obuka, građanstvo i demokratsko učešće, zaštita životne sredine i prirode, migracija, kultura itd.

U kojim zemljama mogu volontirati?

Možete volontirati u svim zemljama EU, kao i u Turskoj, na Islandu i u Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Koji su troškovi pokriveni?

Evropski korpus solidarnosti pokriva troškove povrate karte, vizu, smeštaj, hranu, džeparac, osiguranje, jezičke obuke i obuke tokom trajanja programa. Dobijate takozvani džeparac koji se razlikuje u zavisnosti od zemlje (na primer 6 € dnevno u Švedskoj, 3 € dnevno u Rumuniji).

Da li dobijam podršku prilikom aplikacije za vizu i organizacije putovanja?

Da. Vaša sending organizacije će vam pružiti svu neophodnu pomoć oko organizacije putovanja, kupovinu karata i aplikacije za dobijanje vize.

Ne govorim dobro strane jezike, šta tada?

Dobro poznavanje stranih jezika uopšte nije obavezno. Naravno, neke organizacije mogu zahteviti dobro poznavanje stranih jezika, ali uvek možete pronaći i programe gde to nije bitno.

Koliko vremenski traje projekat?

Projekti traju između 2 i 12 meseci (dugoročni). Za osobe sa smanjim mogućnostima (sa invaliditetom, iz nepovoljnijeg socijalnog porekla itd.), misija može trajati od 2 nedelje do 2 meseca. Napomena: Moguće je učestvovati na dugoročnom projektu posle kratkoročnog, ali suprotno nije moguće.

Ukoliko se pojavi neki problem, kome mogu da se obratim?

Kao i u svakom poslu, donekle je prirodno naići na probleme. Šta tada? Možete se najpre obratiti dodeljenom koordinatoru koji je tu da vas vodi tokom realizacije projekta. Zatim, imate i mentora koji je tu da vam pomogne da razumete okruženje i vaše obaveze. Na kraju, uvek se možete obratiti i vašoj sending organizaciji. U svakom slučaju, vaša sending organizacija će organizovati treninge pre polaska kako bi ste se upoznali sa tim šta možete očekivati.

Da li mogu prekinuti projekat pre dogovorenog roka?

Moguće je samo ukoliko je stvarno postoji opravdan razlog i ako su iskorišćeni svi pokušaji da se prevaziđe sukob. VAŽNO: Vi kao volonter imate odgovornosti. Nemojte se prijavljivati za projekte ako niste sigurni da ste na raspolaganju tokom celog trajanja projekta.

Kako mi volontianje može pomoći u unapređenju karijere?

Volontiranje će vam u svakom slučaju pomoći prilokom traženja posla, a i kasnije za unapređenje karijere. Tokom volontiranja imaćete prilike da naučite neke nove tehnike i veštine, da poboljšate svoje poznavanje stranih jezika i interkulturnu komunikaciju. Takođe, imćete prilike da poboljšate i svoje „soft skils“ kao na primer: komunikacija u timu, rešavanje kriznih situacija, pisanje članka itd. Na kraju krajevi i sama činjenica da ste učestvovali u volontiranju govori o vama da ste ambiciozna osoba, spremna da radi i pomaže drugima. Na kraju volontiranja dobijate Youthpass koji je svakako izuzetno bitan u sklopu CV.

Da li sam osiguran tokom boravka?

Da. Tokom celokupnog vašeg boravka pokriveni ste osiguranjem posebno od medicinske i građanske odgovornosti.

Ukoliko imate dodatnih pitanja možete nam slobodno pisati.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish
Scroll to Top
Scroll to Top