First meeting - how to behave?

Prvi sastanak je izuzetno bitan, jer se na njemu stiče prvi utisak o osobi. Stoga je sasvim normalno osećati tremu i napetost. Međutim, znajte da se i druga strana verovatno oseća isto tako. U ovom tekstu želimo dati nekoliko korisnih saveta kako se ponašati na prvom sastanku.

Šta obući?

Ovo je pitanje koje sve muči kada se spremaju za prvi sastanak. Bolje da krenemo od toga šta ne bi trebalo obući. Nemojte obući neko skupo odelo ili neku skupocenu haljinu, ali nemojte doći ni i u trenerici. Previše ekstravagantna i upadljiva garderoba takođe nije preporučljiva. Treba izgledati kao da niste potrošili previše vremena na izbor garderobe, ali da opet izgledate primamljivo.

Izgledajte prirodno i opušteno,
foto: Flickir.com

Na prvom sastanku bi trebalo istaći svoju ličnost, a upadljiva garderoba može skretati pažnju na druge stvari. Najbolje je izgledati što prirodnije i opuštenije. Naravno, sva garderoba treba biti čista i ispeglana, a pogotovo cipele.

Planirajte unapred

Isplanirajte unapred gde ćete ići. Izbegavajte bioskope, koncerte, glasna i prometna mesta. Najbolje je izabrati neki kafić ili restoran sa finom muzikom, gde nema previše ljudi, ali ne i neko mesto koje je previše pusto. Potrebno vam je mesto gde možete voditi opušten razgovor i bolje se upoznate sa osobom.

Najbolje vreme za prvi sastanak bi bilo posle podne kada završite sve obaveze na fakultetu ili na poslu. Nemojte zakazivati sastanak previše kasno, jer bi partner mogao ubrzo reći kako mora ići jer je već kasno, a sutra ima predavanja ili mora na posao.

Pokažite zainteresovanost za drugu osobu,
foto: Flickir.com

Budite nasmejani i pozitivni

Izuzetno je bitno da budete nasmejani, pozitivni i da pokažete da ste dobro raspoloženi. Prvi sastanak bi trebao biti skroz opušten. Na taj način će se i druga strana osećati lepo u vašem društvu. Nemojte glumiti i pokušavati da budete nešto što niste.

Pokažite zainteresovanost

Slušajte i postavljajte pitanja i podpitanja. Pokažite da ste zainteresovani i da umete da slušate. Važno je pokazati da ne mislite samo na sebe i da ste pažljivi.

Ostavite mobilni telefon!

Imaš puno prijatelja i neprestano te zovu ili šalju poruke. Ako provodiš vreme gledajući neprestano telefon, osoba sa kojom si izašao/la osetiće se zapostavljeno i uvređeno. Pogažite da ste zainteresovani za osobu sa kojom sedite tako što ćete ugasiti telefon i ostaviti ga u torbu bez obzira koliko vas zovu. Pored toga, nije pristojno telefonirati za stolom ili neprestano kucati poruke ako ste u društvu sa nekim.

A o čemu da pričamo?

Kvalitet razgovora zavisi od sagovornika. Pričajte o pozitivnim stvarima, o svojim interesovanjima. Nemojte da ogovarate i omalovažavate kolege i ljude oko sebe. To drugoj osobi znači da ćete i nju verovatno ogovarati kasnije. Pokušajte da pronađete zejednička interesovanja, na primer putovanja, želja za upoznavanjem novih stvari ili ljudi, hobi itd.

Pokušajte pronaći zajednička interesovanja,
foto: Flickir.com

Posmatrajte drugu osobu dok govorite i obratite pažnju da li joj se dopada tema ili ne, da li postavlja pitanja ili samo Vi vodite monolog. Ovo ne znači da treba brbljati o svemu i pokazati da Vi sve znate o kojoj god temi se započne razgovor. Pustite i drugog da priča, razgovor treba da izgradi privlačnost. Postavljajte pitanja o temi koja je započeta. Međutim, nemojte postavljati previše intimna pitanja na prvom sastanku i nemoj pričati o ljudima koje ne poznajete.


Ne očekujte previše

Nemojte očekivati previše na prvom sastanku. Naglasite da Vam je bilo lepo i da bi želeo/la da se opet vidite ako ti je stalo do osobe sa kojom ste izašli. Predloži sledeće viđenje ubrzo. Ako je i drugoj osobi stalo do Vas, prihvatiće sa nestrpljenjem.

Da li treba je/ga poljubiš?

 Sve zavisi od bliskosti koju ste ostvarili tokom sastanka, kao i od osećanja. Ako niste sigurni da treba, onda nemojte. I poljubac u obraz može mnogo značiti za prvi sastanak i za početak.

Za kraj, najispravniji odgovor na pitanje kako se ponašati dobićete tokom samog sastanka. Nemojte samo previše brinuti i budite uvek optimista. Srećno!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish
Scroll to Top
Scroll to Top