Razgovor za posao: 9 najčešćih pitanja

Često poslodavci znaju da postave nezgodna i trik pitanja za koja ne znamo kako da odgovorimo. U ovom tekstu dajemo nekoliko primera idealnih odgovora na najčešća pitanja koja mogu biti postavljena tokom razgovora za posao.

Pre svega, treba napomenuti da je razgovor za posao neophodan korak za sve kandidate. Često se sastoji od pitanja koja mogu pomoći poslodavcu da analizira način razmišljanja kandidata, kao i njegove veštine komunikacije. Dakle, cilj ovih pitanja nije da zbune kandidata, već pre svega testiranje njegove motivacije i provere nekih kompetencija.

1. Kažite nešto o sebi?

Često postavljeno pitanje  na početku intervjua. Ovo pitanje odbacuje mnoge kandidate. Zašto? Iz jednostavnog razloga što je toliko opšte, da je često teško znati šta reći i odakle početi. Idealni odgovor treba da bude koncizan, ali da uključuji dovoljno informacija o iskustvu i sposobnostima koje se odnose na zahteve iz oglasa. Previše nejasan odgovor, bez konkretnih primera može navesti poslodavca da se zapita da li kandidat odgovara profilu. Poslodavac treba da se uveri da ste Vi najidealniji kandidat za poziciju za koju je raspisan konkurs, jasnim i tečnim govorom.

Budite jasni i precizni, foto: flickr.com

2. Zašto ste izabrali baš našu kompaniju?

Poslodavac želi da mu pokažete svoj interes za kompaniju. Pre intervjua morate se upoznati sa kompanijom. Morate predstaviti globalno poznavanje kompanije, njeno delovanje, kulturu, proizvode, usluge itd.

3. Zbog čega Vas zanima ovo radno mesto?

Postavljanjem ovog pitanja, poslodavac pokušava da se uveri koliko je zaista kandidat zainteresovan za radno mesto i za rad u kompaniji. Stoga je jasno da u odgovoru treba pokazati da zaista znate šta se očekuje od Vas i da poznajete kompaniju ili instituciju. Takođe, ovo pitanje Vam daje mogućnosti da povežete vaše sposobnosti, obrazovanje i iskustvo sa radnim mestom i kompanijom.

4. Koje su Vaše prednosti?

Navedite sve vaše prednosti, ali obavezno pripremite i argumente da ih dokažete. Nemojte biti skromni i ne oklevajte da iznesete sve svoje kvalitete, ali ipak budite i realni. Ako kažete da ste timski igrač, navedite primere gde ste uspešno završili neki projekat ili posao kao tim. Ako ste naveli da ste komunikativna osoba, pokušajte da ilustrujete u kojim poslovima ili situacijama je ta vaša sposobnost došla do izražaja.

Navedite minimum tri vaše prednosti
i vaše nedostatke, izvor: flickr.com

5. Koji su Vaši nedostaci?

Uglavnom kandidati daju klasične odgovore na ovo pitanje, kao: „Ja sam radoholičar“ ili „ja sam previše perfekcionista“. Pogrešna strategija. Ovakav tip odgovora može izgledati kao da je unapred pripremljen i često zvuči pogrešno. Mnogo je bolje pričati o stvarima gde planirate da se dodatno usavršite. Na primer : Ne poznajem dovoljno dobro nemački ili francuski jezik, to planiram dodatno usavršiti. Ne poznajm baš najbolje Excel, radim na tome. Naravno, ovo važi samo ako se u oglasu ne traži poznavanje ovih jezika ili ovog programa. Samim tim, ovim pokazujete da ste ambiciozna osoba, što upravo i traži poslodavac.

6. Zašto bismo izabrali baš Vas?

Ako Vam je postavljeno ovo pitanje, to znači da ste se već dobro pozicionirani među ostalim kandidatima. Poslodavac traži dodatnu potvrdu da ste Vi idealni kandidat. Naglasite vašu sposobnost da se prilagođavate novim situacijama i novim izazovima. Ilustrujete primerima svoje rezultate, projekte i konkretna dostignuća. Nemojte pričati kako Vam je posao preko potreban, kako ste u problemima. To će samo izazvati kontra efekat.

7. Kako nameravate da nadoknadite svoj nedostatak iskustva?

Istaknite veštine i dostignuća koja će pokazati poslodavcu da može imati poverenja u vas. Navedite veštine i znanja koja ste stekli tokom školovanja ili projekte koje ste radili tokom studiranja. Navedite neke savremene pristupe u rešavanju problema ili zadataka kojie ste naučili tokom studiranja. Najvažnije je pokazati da ste spremni da učite i da se prilagođavate.

8. Gde vidite sebe za 5 godina?

Ovo je pravo trik pitanje. Neophodno je da pokažete da ste ambiciozna osoba, ali istovremeno i da planirate da ostanete u kompaniji. Obavezno morate postaviti sebi neke dugoročne ciljeve koji će vas terati da idete napred. Nemojte ostaviti utisak kao da ćete otići nakon 6 meseci! Recite da želite da napredujete u sklopu kompanije, ali i da želite da usavršite svoja znanja, kao i da steknete nova.

9. Imate li Vi neko pitanje?

Obavezno morate imati neko pitanje. Nemojte nikako odgovoriti da nemate pitanja jer to pokazuje da ste indiferentna osoba. Ovde takođe treba istaći motivisanost za radno mesto. Prava strategija je postaviti nekoliko ciljanih pitanja poslodavcu o korporativnoj kulturi, o kolegama, o predpostavljenima, o misiji i strategiji kompanije itd.

Nikada ne očajavajte ako niste prošli na razgovoru! izvor: flickr.com

Obavezno ponesite sa sobom i nekoliko primera CV-a i Motivacionog pisma, verovatno će vam zatrebati da date još nekom u firmi. Ukoliko niste prošli najbolje na nekom razgovoru za posao, ili ukoliko niste dobili posao, ne očajavajte i ne gubite nadu. Imajte na umu da neki od najvećih svetskih stručnjaka nisu odmah dobili posao koji su tražili i nisu dobro prošli na razgovoru za posao. Takođe, znajte da i mnogi koji intervjuišu kandidate nisu baš najkompetentniji za taj posao.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSСрпски језик
Scroll to Top
Scroll to Top