Motivaciono pismo

Kako napisati i čemu služi motivaciono pismo?

Za svaki poslić, za svaku stipendiju, pa i za bilo koje master studije, traži se motivaciono pismo uz Vaš CV. U ovom tekstu želimo dati nekoliko praktičnih saveta kako napisati ovu vrstu pisma da bi bila što efikasnija. Međutim, pre nego što krenemo sa pisanjem, moramo znati čemu služi i koja je njegova uloga.

Šta je uopšte motivaciono pismo?

Motivaciono pismo ili propratno pismo je dokument koji se šalje zajedno sa CV-em. Za razliku od CV-a gde su samo nabrojane karakteristike, motivaciono pismo ima izgled pisma i prilično strogu strukturu. Ali šta će im motivaciono pismo kada im sve piše u CV-u?

Čemu služi?

Obično, poslodavac ili komisija za stipendije i master studije, prvu selekciju vrše tako što brzinski prelete preko CV-e, ne zadržavajući se više od nekoliko sekundi. Zamislite koliko vremena bi bilo potrebno da se detaljno pročita nekoliko stotine CV-a? Za neke ozbiljnije poslove i kompanije, možda i nekoliko hiljada.

Nakon te prve selekcije, odvoji se možda nekih 10-20% kandidatura (CV-a) koji se detaljnije pregledaju i tu „nastupa” vaše motivaciono pismo. Ono služi da detaljnije opiše Vaše kvalifikacije i Vašu motivaciju, kao i da zaintegrira onog ko je zadužen za selekciju kandidata. Zbog ovog razloga, ovo pismo treba da bude pažljivo napisano da bi ostavilo efekta na onog ko ga čita. Postoje nekoliko principa kojih se treba držati:

Pažljivo osmislite Vaše Motivaciono pismo,
izvor: pxhere.com
1. Prilagodite Vaše motivaciono pismo ponudi da biste “ojačali” CV

Motivaciono pismo služi da na neki način poveže Vaš CV sa onim što se traži u oglasu radnog mesta ili stipendije. CV i motivaciono pismo dopunjuju jedni druge, međusobno se ojačavaju i deluju sinergično. Motivaciono pismo treba staviti u centru pažnje vaše najbitnije tačke iz CV-a koje odgovaraju ponudi iz oglasa. Na našem sajtu možete pročitati i kako napisati dobar CV.

Intervju za posao: savršeni odgovori na 9 najčešćih pitanja o poslu
2. Pažljivo napisano pismo na maksimum jednoj stranici

Pisanje motivacionog pisma je mnogo više od jednostavnog pisanje pisma. Iako je dovoljno 15 do 20 linija raspoređenih u tri ili četiri paragrafa na maksimum jednoj stranici, motivaciono pismo nije obična formalnost. Imajte na umu da će biti predmet analize i po formi i po sadržaju. Ono mora biti napisano gramatički i pravopisno ispravno i više u profesionalnom nego čisto književnom stilu. Nađite pravu ravnotežu između originalnosti i nužne banalnosti.

3. Raspitajte se o kompaniji i njenom sektoru aktivnosti

Motivaciono pismo za spontanu prijavu mora biti napisano na osnovu prikupljenih informacija o institucionalnoj politici za zapošljavanje. Rubrike karijera na sajtu kompanije ima za cilj prikupljanje aplikacija potencijalnih kandidata. Razvijte svoju argumentaciju zasnovanu na karakteristikama kulture kompanije i otkrijte profile koje firma želi da regrutuje. Što se više Vaše karakteristike budu poklapale sa projektima i kulturom kompanije, to su Vam veće šanse da privučete njihovo interesovanje. Nemojte da pišete cirkularno pismo za sve firme, jer se to primeti odmah.Pogledajte šta je sve moguće učiniti da biste povećali svoju šansu da pronađete posao.

4. Odgovorite na oglas tačku po tačku

Morate da argumentujete Vašu aplikaciju tačku po tačku iz oglasa: obrazovanje, iskustvo, lične karakteristike itd. Vaše pismo mora pokazati poslodavcu da ste Vi najidealniji kandidat za radno mesto koje je traženo u oglasu.

5. Koristite ključne reči, specifične za firmu ili sektor aktivnosti

Glavni nedostatak pisma može biti ukoliko je napisano previše uopšteno, jer poslodavac traži dokaz da ste Vi pravi kandidat. Ukolkiko navedite precizne i specifične kompetencije ili karakteristike, to morate i argumentovati konkretnim primerima iz vašeg radnog iskustva ili obrazovanja. Koristite žargon kompanije i „ključne riječi“ specifične za firmu ili sektor za koji konkurišete. Na primer, ako kažete da imate iskustva u javnim nastupima, to i argumentujte : držali ste prezentacije na fakultetu, učestvovali ste na tribini itd., navodeći tačan naziv, mesto i vreme.

Obavezno se potpišite na kraju,
izvor: pixabay.com

 Šta sve mora da sadrži motivaciono pismo?

Kao što smo već rekli, motivaciono pismo ima i prilično strogu strukturu i mora sadržati sledeće delove:

  • Vaše podatke;
  • Podatke poslodavca;
  • Datum pisanja;
  • Referncu ili naziv pozicije za koju konkurišete;
  • Uvodni deo – navesti kako ste saznali za oglas i ukratko se predstavite;
  • Glavni deo – vaše kompetencije, iskustvo i kvalitete koji su relevantni za traženu poziciju;
  • Zaključni deo – ukazati na Vaša očekivanja i zamoliti za poziv na intervju kako biste detaljnije prikazali Vašu motivaciju;
  • Pozdrav i Vaš potpis;
  • Prilog – treba navesti dokumenta koja šaljete uz pismo.

Platforma Europass daje mogućnosti da napišete Motivaciono pismo u zavisnosti od Vaše potrebe.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSСрпски језик
Scroll to Top
Scroll to Top