Atrakcije Pariza

Najveće turističke atrakcije Pariza

Pariz ili „Grad svetlosti“ je jedan od najznačajnijih svetskih gradova i najposećenija turistička destinacija na svetu. Preko 33 miliona turista poseti ovaj grad svake godine, što je ekvivalentno više od jednog posetioca u sekundi. Ovo su turističke atrakcije Pariza koje privlače najviše turista:

Ajfelova kula, izvor: Fickir.com
Ajfelova kula,
izvor: Fickir.com

Ajfelova kula (Tour Eiffel)— simbol Pariza, a i Francuske

Ovaj simbol Pariza sagradio je Gustav Ejfel za svetski sajam 1889. godine povodom obeležavanja stogodišnjice Revolucije. Iako je u početku kritikovana, čak se razmišljalo i o njenom rušenju, danas ovaj spomenik poseti oko 7 miliona turista. Tri sprata Ajfelovog tornja nude prekrasan pogled na Pariz i njegovu okolinu. Na tornju se nalazi restoran i detaljna izložba o njenoj istoriji. Ako imate dobru kondiciju, do vrha se možete popeti i stepenicama, ima 2.652 stepenika.

Muzej Luvr
Muzej Luvr, izvor: Pixabay.com

Luvr (Louvre) – jedan od najpoznatijih i najposećenijih muzeja na svetu

Luvr je jedan od najvećih muzeja na svetu koji poseduje više od 380.000 predmeta i 35.000 umetničkih dela na više od 60.000 kvadratnih metara. U proseku, ovaj muzej poseti 15 000 turista svakog dana. Muzej je podeljen u nekoliko tematskih celina: egipatska, grčka, etruščanska, rimska, islamska, orijentalna, dekorativna umetnost, slike, skulpture, grafika i crteži. Među najpoznatijim delima su svakako Da Vinčijeva Mona Lisa, Sloboda vodi narod od Delakroa i Miloska Venera.

Jelisejska polja, izvor: Pixabay.com

Trijumfalna kapija i Jelisejska polja – (l’Arc de triomphe et les Champs-Elisées)

Izgradnja Trijumfalne kapije počela je 1806. godine po nalogu Napoleona, a posvećena je francuskim ratnicima. Od Trijumfalne kapije kreće avenija Jelisejska polja, najpoznatija pariska avenija, poznata još i kao „najlepša avenija na svijetu“. Ovde se nalaze brojni restorani, kafići prodavnice, a i održavaju se značajne parade. Duga je 1,9 km i proteže se do Trga Konkord (Place de la Concorde). Ovaj trg je mesto gde se za vreme Francuske revolucije nalazila giljotina, a danas se tu nalazi egipatski obelisk iz Luksora.

Sakrekor na Monmartru, izvor: pxfuel

Monmartr (Monmartre) — boemska četvrt i stecište umetnika

Ovom četvrti su nekada šetali neki od najpoznatijih svetskih umetnika i pili piće u nekom od mnogobrojnih kafea koji i danas postoje u izvornom obliku. Na vrhu Montmartra, koji je najviša tačka u Parizu, nalazi se bazilika Svetog Srca (Sacré cœur). Sa ovog mesta se pruža prekrasan pogled na Pariz. Do Monmartra se možete popeti stepenicama ili žičarom.

Katedrala Notredam
Katedrala Notredam, izvor: Fickir.com

Katedrala Notr Dam (Notre-Dame de Paris)

Ova katedrala građena je dva veka, između 1163. i 1245. godine i jedna je od najstarijih gotičkih katedrala na svetu. Katedrala Notr Dam se nalazi na reci Seni i dnevno je poseti u proseku 30 000 ljudi. Možete se popeti do vrha, pogled na Senu sa terase je predivan.

Znate li koji je najveći frankofini grad, a da to nije Pariz?

Latinska četvrt (Cartier Latin) – studentska četvrt

Latinska četvrt je mesto gde se nalazi jedan od najstarijih i najpoznatijih univerziteta na svetu – Sorbona.  Ovo mesto je stecište univerzitetske omladine, profesora i intelektualaca. U ovoj četvrti se nalazi i Panteon, bivša crkva, a od 19. veka mauzolej zaslužnih francuskih velikana. Ovde se takođe nalazi i fontana Sen Mišel (Saint-Michel).

Palata invalida (Palais des invalides)

Palata invalida su niz reprezentativnih građevina iz 17. veka u barokno-klasicističkom stilu. Ovaj kompleks zgrada je izgrađen po nalogu kralja Luja XIV i primarna funkcija je bila zbrinjavanje ranjenih vojnika. Danas je to muzej i grobnica Napoleona ali i drugih istorijskih ličnosti.

Poslovna četvrt Priza, la Defans
La defans, poslovna četvrt, izvor: Pixabay.com

La Defans (La Défense) — biznis centar Pariza

Defans ili „odbrana“ je moderna četvrt savremene arhitekture na kojoj se nalazi 72 solitera sa 3,5 miliona kvadratnih metara poslovnog prostora u kojima se nalaze neke od najpoznatijih svetskih kompanija. Ovo je najveći namenski napravljen poslovni centar u Evropi u kojem radi između 150 000 i 180 000 radnika.

Versaj
Versaj, izvor: Fickir.com

Versaj  (Versailles)

Versaj je rezidencija francuskih kraljeva Luja XIV, Luja XV i Luja XVI, okružena parkom od 815 hektara. Louis XIV je preuzeo lovački dom svog oca, pretvorio ga u čudo i preselio ceo sud i vladu Francuske iz Pariza u Versaj. Nakon Francuske revolucije, Versaj više nije bio sedište moći, već je postao Muzej istorije Francuske posle 1830. U Versaju treba obavezno poseti Dvoranu ogledala, Velike komore kralja, Grand Trianon, ogromnu baštu i čuveno imanje Marije Antoanete.

Fontenblu
Fontenblu, izvor: Pixabay.com

Fontenblo (Fontainebleau) – renesansni dvorac

Fontenblo je kraljevski dvorac Fransoa I Francuskog, u kome su živeli mnogi francuski kraljevi, kao Filip IV Lepi, Anri III i Luj XIII.

Diznilend
Diznilend u Parizu, izvor: Pixabay.com

Diznilend (Disneyland)

Diznilend je zabavni kompleks koji se nalazi na oko 30km od Pariza i obuhvata dva tematska parka, hotele, restorane itd. Za 25 godina postojanja, ovaj park posetilo je 320 miliona ljudi. Tokom boravka u Dizni parku imate osećaj da se nalazite u bajci, ali morate se naoružati strpljenjem zbog velikih gužvi. Atrakcije su predviđene za sve uzraste, tako da ćete sigurno pronaći nešto i za Vas.

Svakako, na ovoj listi je moguće dodati i Mulen ruž (Mulain Rouge) – čuveni pariški kabare, Žardan de Tulije (Jardin des Tuileries), Žardan de Luksemburg (Jardin de Louxembourg), Le Marais, Muzej Orsej, Opera, Pariske katakombe, Trg Bastilja, Centar Pompidu, krstarenje Senom itd. Pogledajte i koja su najposećenija mesta u Francuskoj.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSСрпски језик
Scroll to Top
Scroll to Top