Francuska

Francuska – top 10 najzanimljivijih atrakcija

Zahvaljujući svom kulturno-istorijskom bogatstvu, Francuska je najposećenija turistička destinacija u svetu. Skoro 90 miliona turista svake godine poseti ovu zemlju (podaci pre pandemije Covid 19). Da li znate koja su najposećenija mesta u Francuskoj osim Pariza i pariskog regiona?

Predstavljamo vam neke od najzanimljivijih turističkih destinacija u Francuskoj koja privlače i po nekoliko miliona turista svake godine:

Monblan, Alpi
Monblan, izvor: Flickr.com

Monblan i more od leda – Le Mont Blanc et la Mer de Glace

Monblan visok je 4807 metara i to je najveći vrh Alpa i najviši vrh zapadne Evrope. More od leda (la Mer de Glace) je najpoznatiji glečer Francuske. Smešten je na severnoj strani Monblana, u blizini mesta Šamoni (Chamonix) i sastoji se od tri mala glečera. Ovo je jedno od najviših mesta koje je lako dostupno zahvaljujući žičari. Za malo više uzbuđenja, do vrha se možete popeti za 20 minuta žičarom Aiguille du Midi i panoramskom gondolom Mont-Blanc. Pogled je impresivan i ne preporučuje se onima koji imaju vrtoglavicu. Sa žičare možete videti planinare naoružane kramponima i čekićima za led koji se penju na vrhove. Na samom vrhu vas očekuje neverovatan pogled na sve francuske, švajcarske i italijanske Alpe. Zatim, liftom možete doći do terase na vrhu od 3842m i otkrili prekrasan pogled na Monblan. Ovo je poznata svetska destinacija za skijanje i planinarenje.

Azurna obala, izvor: Needpix.com

Azurna obala – La Côte d’Azur

Azurna obala ili francuska rivijera je deo francuske obale Sredozemnog mora. Ima više od 300 sunčanih dana godišnje. Ovde živi i veliki broj slavnih i bogatih ličnosti, a luksuzni turizam traje od 18. veka. Plaža Almanar jedna je od najpoznatijih na svetu prema New York Times – u. Veliki broj slikara je ovde provodio vreme, kao Sezan, Šagal, Matis, Mone, Pikaso, Renoar, Van Gog i dr. Poznata turistička mesta na Azurnoj obali koje obavezno treba posetiti su:

Kan Cannes  – ovo je do 19. veka bilo ribarsko selo, a onda su slavni i bogati ovde počeli da grade svoje vikendice, tako da je ovo sada mesto sastajanja najbogatijih. Ovaj grad je danas poznat pre svega po filmskom festivalu. U Kanu se nalazi i jedna od najluksuznijih luka za jahte.

Nica Nice – se nalazi između mora i planina i predstavlja ekonomsku i kulturnu prestonicu Azurne obale. Nica ima drugi najveći hotelski kapacitet u zemlji nakon Pariza i svake godine dočekuje oko četiri miliona turista.

Monako Monaco ili zvanično Kneževina Monako je druga najmanja država na svetu. Veliki broj turista privlače brojne kockarnice koje predstavljaju glavni izvor prihoda. Monako je najgušće naseljena država na svetu. Građani Monaka ne plaćaju porez, zbog čega veliki broj bogataša se naseljava ovde ne bi li izbegli plaćanje poreza u svojim matičnim zemljama. Zbog ovog razloga veliki broj sportista su postali građani Monaka, a između ostalog i Novak Đoković.

Sen Trope Saint-Tropez – malo ribarsko selo i luka koja ima 5.500 stanovnika, a koju godišnje poseti oko 5 miliona turista. Poznat je po svojim klubovima, restoranima i jahtama. Mnoge poznate ličnosti se vezuju za ovo mesto, a poznato je i po seriji filmova Žandari iz Sen Tropea.

Antib Antibes – luksuzno turističko mesto koje je izraslo oko starog grada koji prema istorijskim podacima datira još od pre 2.400 godine. Pablo Pikaso je imao svoji atelje u dvorcu Grimaldi, a 1957. godine je dobio titulu „počasnog građanina“. Godine 1970. zamak Grimaldi postao je Musej Pikaso gde se nalazi oko 245 njegovih radova. Roman Abramovič, ruski oligarh i vlasnik engleskog fudbalskog kluba Čelzi poseduje ovde dvorac Le château de la Croë. Dva njegove luksuzne jahte usidrene su u Antibi.

Šenonso, izvor: Pixabay.com

Dvorci Loare Les châteaux de la Loire

U dolini reke Loare nalazi se preko 300 dvoraca. Neki od ovih dvoraca su u privatnom vlasništvu, neki su pretvoreni u hotele, a neki su otvoreni za turiste. Svaki od njih je poseban na svoji način jer su građeni u različite epohe i za različite namene. Neki od najpoznatijih dvoraca su Šambor, Ševerni, Šenonso, Bloa, Šomon, Isi … Više od 4,3 miliona turista obiđe neki od ovih dvoraca. Od 2000 godine su pod zaštitom UNESCO-a.

Stene Etreta
Etreta, izvor: Flickr.com

Stene Etreta – Les Falaises d’Etretat

Etreta je jednostavno malo morsko odmaralište, međutim, tu se nalaze neverovatne litice, uvrštene među najlepše u Normandiji. One čine apsolutno izuzetan prirodni lokalitet koji privlači brojne turiste tokom čitave godine. Mnogi slikari i pisci su bili očarani ovim mestom, kao Gi de Mopasan, Flober ili Mone.

Sen Mišel, izvor: fr.m.wikipedia.org

Opatija Mon Sen Mišel – L’abbaye du Mont-Saint-Michel

Opatija Mon Sen Mišel se nalazi u Normandiji, u kanalu Lamanš, na steni Mon Sen Mišel. U srcu ogromne uvale smešteno je ostrvo okupirano najvećim plimama u Evropi. Do kopna se ranije moglo stići samo kopnom u vreme oseka. Krajem 19. veka ostrvo je povezano branom i putem. Mon Sen Mišel je i selo osnovano 708. godine, a na vrhu stene dominira benediktinski manastir. U manastiru se i danas nalazi oko desetak benediktinskih monaha. Ostrvo i zaliv su na listi svetske baštine Unesko-a i zaista zaslužuje svoju titulu „Čudo Zapada“. Ovo turističko mesto godišnje poseti oko 3,5 miliona turista.

Katedrala u Remsu, izvor: Flickir.com

Katedrala Notr-Dam u Remsu – La cathédrale Notre-Dame de Reims 

Katedrala Notr-Dam u Remsu predstavlja remek delo gotičke umetnosti iz XIII veka. U ovoj katedrali je krunisano 25 francuskih kraljeva. Ukrašena je sa više od 2.300 skulptura, uključujući i čuvenog Anđela sa osmehom i vitražima koje je napravio Šagal. Nekadašnja opatija, koja je sačuvala veoma lepu lađu iz IX veka, sadrži ostatke arhiepiskopa Svetog Remija (440-533), koji je ustanovio sveto pomazanje kraljeva Francuske. Palata Tau, nekadašnja arhiepiskopska palata zauzimala je značajno mesto u ceremoniji krunisanja, gotovo je u potpunosti obnovljena u XVII veku. Ovu katedralu godišnje poseti i do 1,5 miliona turista godišnje. Pod zaštitom je UNESCO-a. 

Futuroskop u Poatijeu, izvor: Flickir.com

Futuroskop, zabavni park u Poatjeu – Parc du Futuroscope à Poitiers

Futuroskop je veliki tematski park posvećen multimediji i kinematografiji i prezentuje modernu vizuelnu tehnologiju za komunikaciju. Doživljaj je raznovrstan, od aktivnosti na otvorenom do projekcije na ogromnim ekranima. Ovaj park privlači preko 2 miliona posetilaca svake godine.

Zabavni park Asterix, izvor: Flickr.com

Park Asteriks – Parc Astérix

Zabavni park posvećen najpoznatijim Galima Asteriksu i Obeliksu nalazi se na trideset kilometara od Priza. Trenutno u parku ima 36 atrakcija za posetioce svih uzrasta i imaju nacionalnu crtu. Park je podeljen na tematske celine: „Egipat“, „Galija“, „Rimsko carstvo“, „Grčka“, „Vikinzi“ i „Prelazak vremena“. Svaki deo ima svoje jedinstvene atrakcije. U parku se nalazi i 5 zanimljivih predstava, od kojih je jedna sa delfinima. Ovaj park godišnje poseti oko 1,8 miliona turista.

Dvorac u Nantu, izvor: fr.m.wikipedia.org

Dvorac i muzej kneževa Bretanje Bretanije u Nantu  – Le château et musée des Ducs de Bretagne à Nantes

Ovaj dvorac je smešten u istorijskom srcu Nanta. Kraljevska tvrđava sa 7 kula je dom veličanstvene vojvodske rezidencije iz XV veka. Ovo istorijsko mesto posećuje 1,3 miliona posetilaca svake godine.

Most Mijo, izvor: Flickr.com

Most Mijo – Le viaduc de Millau

Most Mijo, kojim prolazi autoput A75 preko doline Tarn, a koji spaja Pariz i Barselonu, najviši je drumski most na svetu. Na najvišoj tački on je visok 343 metara, a dužina mu je 2.460 metara. Gradnja je započela 2001. godine, a završena je 2004. i koštala je oko 400 miliona evra. Područje za odmor na mostu nudi prelepi panoramski pogled na okolna sela, kao i na sam vijadukt, tako da ovo mesto poseti oko 1,2 miliona turista godišnje.

Sada kada ste upoznali najpoznatija turistička mesta u Francuskoj, ostaje Vam samo da počnete da planirate put. Pročitajte i nekoliko praktičnih saveta kako da za smešno male pare proputujete i posetite neke od najpoznatijih svetskih destinacija.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSСрпски језик
Scroll to Top
Scroll to Top