Najveće francuske kompanije: Top 10 najbogatijih

Francuska je jedna od najvećih ekonomija sveta i jedna od najuticajnijih zemalja EU. Članica je grupe G7 koja okuplja najrazvijenije zemlje na svetu. Sa BDP-om od 2.737 trilliona, ona je na 9. mestu u svetu, a na 3. u EU, dok je prema uvozu i izvozu na 7. mestu u svetu. Od 500 najvećih kompanija na svetu, 40 je iz Francuske. Znate li koje su najveće francuske kompanije? U ovom tekstu Vam predstavljamo top 10 najbogatijijh francuskih kompanija, sa godišnjim profitom većim od 1 milijarde evra, kao i prema njihovoj kumulativnoj dobiti u poslednjih deset godina. Većina ovih kompanija posluje u Srbiji ili ima neki vid poslovne saradnje sa Srbijom.

1. Total (Total) – proizvođač i distributer gasa i nafte

Total spada u šest najvećih naftnih kompanija na svetu. Ova kompanija je bila profitabilna i u vreme niskih cena nafte, što dokazuje snagu grupe u teškim vremenima. Ukupni profit se poboljšao u 2017. godini, sa 6,2 milijarde evra u 2016. povećao se na 8,6 milijardi evra. U nedavnim međunarodnim vestima, Total je najavio kupovinu dela distributivne mreže goriva „Grupo Zema„. Ova grupa predstavlja najveće tržište distribucije goriva u Južnoj Americi. Kumulativna dobit Totala za 10 godina iznosi 107,3 ​​milijarde €. Total je prisutan u više od 130 zemalja i ima oko 100 000 zaposlenih na svim kontinentima. U Srbiji je prisutan od 2010. godine kao Total Serbia d.o.o. i svoju investiciju za područje Balkana je uložio baš u našoj zemlji. Total Serbia d.o.o. je jedini ovlašćeni uvoznik TOTAL i ELF ulja i maziva za Srbiju. S obzirom da ima kvalitetna ulja i maziva za sve vrste motora, Total je prisutan u cementnoj, papirnoj, tekstilnoj, prehrambenoj, drvnoj, farmaceutskoj, metaloprerađivačkoj … industriji.

2. BNP Pariba (BNP Paribas) – Francuska vodeća banka

BNP Pariba je najveća francuska banka, prva banka u evro zoni 2016. godine i osma u svetu po veličini. Ova banka 10 godina generiše 102% svoje trenutne tržišne kapitalizacije (55,4 milijarde evra) u smislu kumulativne dobiti. Banka u proseku ostvaruje profit od 5,65 milijardi € u poslednjih 10 godina. U 2017. godini imala je profit od 7,8 milijardi evra. BNP Pariba povećava finansiranje malih i srednjih preduzeća (MSP). Ova banka ima predstavništvo u 73 zemlje. U Srbiji je poslovala kao članica BNP Pariba grupe Findomestik banka.

3. Sanofi Aventis (Sanofi-Aventis) – Vodeća farmaceutska kuća

Sanofi Aventis je farmaceutska grupa na prvom mestu u Evropi i na trećem mestu u svetu u oblasti zdravlja. Ova kompanija broji blizu 105.000 zaposlenih u više od 110 zemalja širom sveta. U cilju uvećanja svog profita u budućnosti, Sanofi je nedavno objavio da ulaže 20 miliona €  godišnje u digitalne tehnologije. Ove napredne tehnologije (veštačka inteligencija, prediktivno održavanje, prikupljanje podataka, itd.) u službi farmacije omogućiće kompaniji da zadrži vodeću poziciju na tržištu kao i svoju ekspertizu u oblasti vakcina. Sanofi Aventis posluje na sedam polja u oblasti rasta: dijabetes rešenja, ljudske vakcine, inovativni lekovi, zdravstvena zaštita, tržišta u razvoju, zdravlje životinja i retke bolesti. Sanofi Pasteur, koji posluje u okviru ove kompanije omogućava da se 500 miliona ljudi na godišnjem nivou zaštiti od različitih zaraznih bolesti. Dobit Sanofija za 2017. godinu uključuje izvanrednu dobit od 4,6 milijardi €  za aktivnosti u oblasti zdravlja životinja. Ukupna dobit za 2017. godinu je 8,4 milijarde €, a kumulativna dobit za 10 godina je 50,9 milijardi €. Na području Srbije posluje Sanofi Aventis d.o.o.

4. Aksa (Axa) – Evropski lider u osiguranju

Aksa je francuska međunarodna grupa specijalizovana za razne vrste osiguranja. Ova grupa je nastala spajanjem nekoliko osiguravajućih društava, od kojih najstarije datira od 1817. godine. Ovaj evropski lider u osiguranju nije oslabio ni tokom godina krize. Od 2012. godine, Aksin profit stalno raste. Aksa brend je vodeći svetski brend osiguranja devetu godinu za redom. Profit za 2017. godinu iznosio je 6,2 milijarde €, a kumulativna dobit za 10 godina je 42,8 milijardi €. Dok je poslovala u Srbiji ova kompanija je donirala 15.000 € Crvenom krstu Srbije kao pomoć najugroženijima za vreme poplava. Vienna Insurance Group (VIG) je kupila Aksa osiguravajuću kompaniju u Srbiji. U 2015. godini dve AXA kompanije, AXA Neživotno Osiguranje a.d.o. Beograd i AXA Životno Osiguranje a.d.o. Beograd, ostvarile su nešto više od 12 miliona evra premije i imale su više od 106.000 klijenata. Aksa ima prosečni godišnji promet od 5,42 milijarde €  između 2013. i 2017. godine.

Prodavnica Diora u Parizu, izvor: en.wikipedia.org

5. Grupacija LVHM (Le groupe LVMH) – Prvi luksuzni brend

Grupacija LVHM objedinjuje više od 70 kuća luksuzne robe koje stvaraju visokokvalitetne proizvode, između ostalog „Henesi“, „Luj Viton“, „Kristijan Dior“, „Živanši“, „Dom Perinjon“ i mnoge druge. Svetski lider u oblasti luksuzne robe, ova grupacija održava kvalitet još od svog nastanka 1987. godine u prodaji vrhunskih proizvoda. Ova grupacija je jedini igrač prisutan istovremeno u pet velikih luksuznih sektora:

  1. Vina i alkoholna pića: Moët & Chandon, Krug, Veuve Clicquot, Hennessy, Château d’Yquem, Dom Perignon
  2. Moda i kožna galanterija: Loewe, Moynat, Louis Vuitton, Rimowa, Christian Dior, Givenchy…
  3. Parfemi i kozmetika: Christian Dior, Givenchy, Guerlain, Benefit Cosmetics, Fresh ou Make Up For Ever…
  4. Satovi i nakit: TAG Heuer, Hublot, Zenith, Dior, Bulgari, Chaumet i Fred
  5. Selektivna maloprodaja: Bon Marché Rive Gauche, DFS, Sephor …  

LVMH je pretekao Total u smislu tržišne kapitalizacije i na taj način grupa je postala najveća kapitalizacija u Francuskoj. Ipak, Total je ostvario skoro tri puta više kumulativnog profita u proteklih 10 godina u odnosu na LVMH. Kumulativna dobit LVMH-a za period od 10 godina je 35 milijardi €. Danas ima više od 156.000 zaposlenih širom sveta i ostvarila je prodaju od 46.8 milijardi evra u 2018. godini. Kompanija je pod kontrolom francuskog biznismena Bernara Arnoa (Bernard Arnault) koji ima udeo od 47% LVMH-a. Prema pisanju portala Capital.fr, Bernar Arno je sada najbogatiji čovek u Francuskoj, sa neverovatnom dobiti od 19 milijardi eura u jednoj godini! Ukupno njegovo bogatstvo procenjeno je na 56, 99 milijardi € što ga čini četvrtim najbogatijim čovekom na svetu.

6. Loreal (L’Oréal) – svetski lider u kozmetičkoj industriji

L’Oreal je francuska industrijska grupa kozmetičkih proizvoda osnovana 1909. godine. Danas L’Oreal je međunarodna grupa, svetski lider u kozmetičkoj industriji koja zapošljava preko 82 600 radnika. Kompaniju je osnovao Ežen Šuler (Eugène Schueller), hemičar koji  se smatra pionirom modernog marketinga. Njegova ćerka Fransoaz Betenkur (Francoise Bettencourt) i njena deca poseduju više od 33% grupe. Njeno bogatstvo procjenjuje se na 39,3 milijarde €, što je čini trećim najbogatijim čovekom i prvom najbogatijom ženom u Francuskoj. Dobit L’Oreala porasla je između 2016. i 2017. godine, sa 3,1 na 3,6 milijardi €, što predstavlja skoro 10 miliona € po kalendarskom danu. L’Oreal je ostvario u proseku 3,58 milijardi €  dobiti između 2013. i 2017. godine, a kumulativna dobit za 10 godina je 29,1 milijardi €. L’Oreal je pokretač i pokrovitelj UNESCO-ve nagrade za žene u nauci. U Srbiji od 2004. godine posluje L’Oréal Balkan sa sedištem u Beogradu.

7. EDF (EDF – Électricité de France) – Energetika

EDF je proizvođač električne energije broj jedan u Francuskoj i Evropi, a drugi u svetu koja zapošljava skoro 160 000 radnika. U avgustu 2017. godine, spajanjem Shenhua grupe, najvećeg kineskog proizvođača uglja i kineske elektroprivredne kompanije China Guodian Corporation, formirana je Nacionalna energetska investiciona grupa. Samim tim, sa snagom od 225 gigavata ima mogućnosti da postane vodeća grupa na svetu po kapacitetu električne energije. Profit EDF-a je porastao za 300 miliona € između 2016. i 2017. Profit za 2017. godinu iznosio je 3,2 milijarde €. EDF je trenutno atraktivan na berzi jer je njegova tržišna kapitalizacija od 41,7 milijardi evra, dok je prosečna godišnja zarada u poslednjih 10 godina 2.91 milijardi € ili skoro 7% profitabilnosti. U 2018, EDF je pokrenuo svoj plan za skladištenje električne energije sa ambicijom da postane evropski lider u ovom sektoru do 2035. godine. Pored toga, EDF je zainteresovan da sa Srbijom razvija projekte u oblasti hidroenergetike u Srbiji. Kompanija EDF je u Srbiji u više navrata već radila kao konsultant na različitim projektima Elektroprivrede Srbije. Delegacija preduzeća EDF-a je došla u Srbiju da razmotri mogućnosti saradnje u svim oblastima s preduzećima iz energetskog sektora.

8. Oranž (Orange) – internet provajder, mobilni i telefonski operater

Oranž je Francuska telekomunikaciona kompanija koja je krajem 2015. godine imala skoro 262,9 miliona korisnika u svetu i oko 155 000 zaposlenih. Ova kompanija je četvrti telekomunikacijski operater u Evropi sa 40 milijardi € prometa. Oranž je lider ili na drugom mestu u 75% evropskih zemalja i u 83% afričkih zemalja i zemalja Bliskog Istoka. Afrički kontinent ima veoma dobre izglede za razvoj mobilnog tržišta, a Oranž je nedavno potpisao partnerstvo sa KAiOS-om za demokratizaciju digitalnih usluga u Africi. U 2017. godini ostvaren je profit od 1,9 milijardi €, a kumulativna dobit za 10 godina iznosi 27 milijarde €.

Sosiete ženeral, prva strana banka na domaćem tržištu

9. Sosiete Ženeral (Société Générale) – francuska  banka

Sosiete Ženeral je jedna od vodećih francuskih banaka i jedna od najstarijih. Ona čini jedan od tri stuba francuske bankarske industrije zajedno sa Le Crédit lyonnais (LCL) i BNP Paribas. Proglašena je najboljom francuskom bankom 2018. godine na lestvici CSR (Responsabilité Sociale des Entreprises) i među 10 najboljih evropskih banaka. U 2017. godini je ostvarila profit od 2,8 milijardi €, a kumulativna dobit za 10 godina iznosi 25,4 milijarde €.  Sosiete Ženeral Srbija je prva strana banka na domaćem tržištu i posluje već 40 godina. Ova banka ima 94 ekspoziture širom Srbije i preko 1300 zaposlenih.

Aredrom Nikola Tesla, koncesionar Vansia, izvor: sr.wikipedia.org

10. Vansi (Vinci) – vodeća svetska kompanija u građevinarstvu, koncesiji i transportu

Vansi, nekada Société générale d’entreprises (SGE), je vodeća međunarodna grupa specijalizovana za izgradnju, koncesiju i održavanje transportne i telekomunikacione infrastrukture i mreže. Vansi poslovanje je organizovano oko pet poslovnih sektora: Vansi Autoputevi, Vansi koncesije, Vansi Energija, ​​Eurovia i Vansi konstrukcije. Vansi kompanija je prisutna u 116 država i zapošljava oko 195 000 radnika. Ova kompanija ostvaruje prosečan godišnji profit od 2,09 milijardi €, a  2017. godine profit je bio od 2,7 milijardi €. Kumulativna dobit za period od 10 godina iznosi 20,9 milijardi €.  U 2018. godini, Vansi je kupio dva aerodroma u Severnoj Irskoj i Švedskoj, kao i ugovore o koncesijama i operacijama za aerodrome u SAD, Kostariki i Srbiji. Vinci Energies je kupio Eitech, švedsku elektroinžinjersku kompaniju sa 26 lokacija koje su ostvarile 220 miliona €  prihoda u 2017. godini. Vansi aerodromi uplatio je jednokratnu koncesionu naknadu od 501 milion evra za aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu. Samim tim ova kompanija je i zvanično preuzela    koncesiono upravljanje beogradskim aerodromom na 25 godina. Vansi aerodromi planira da se broj putnika poveća tri puta tokom perioda trajanja koncesije i da bude 15 miliona putnika godišnje.

Najveće kompanije iz Švajcarske Romandije

Treba napomenuti i neke od svetski poznatih kompanija iz Romandije, francuskog govornog područja u Švajcarskoj, a pre svega:

  • Nestle (Nestlé) – vodeća prehrambena kompanija na svetu. Ova kompanija je prisutna u 191 zemlju širom sveta sa 2000 globalnih i lokalnih brendova. Na našim prostorima posluje kompanija Nestlé Adriatic osnovana 2003. godine.
  • Grupacija Richemont – treća kompanija luksuzne robe na svetu iza LVHM-a i Keringa. Ova grupa poseduje i francusku marku „Kartije“ (Cartier) koji predstavlja polovinu ukupnog prometa Richemont-a i američku marku „Este Loder“.
  • Rolex – najveća kompanija satova na svetu iz Ženeve, koja proizvede i do 2000 satova po danu. Zvanični zastupnik Rolex-a za Srbiju je Petite Geneve Petrović.

Ostale francuske kompanije

Treba napomenuti da od 40 najvećih francuskih firmi, polovina posluje u Srbiji.

Sen Goben (Saint-Gobain) grupacija je svetski lider, specijalizovana za proizvodnju, preradu i distribuciju građevinskih i inovativnih materijala. Kompanija je osnovana još 1665 godine kako bi proizvela stakla za Luja XIV., prisutna je u 66 zemalja i zapošljava gotovo 193.000 ljudi. Saint-Gobain posluje u Srbiji od 1992. Saint-Gobain Gypsum International Trophy je međunarodno takmičenje koje obuhvata najbolje i najinovativnije projekte iz čitavog sveta. Učestvovale su i kompanije iz Srbije. Kompanija Veber (Weber) posluje u okviru ove grupacije i zapošljava 10 000 ljudi u 49 zemalja. Ova kompanija je vodeći svetski proizvođač industrijskih maltera. Veber je kupio privatnu fabriku „Karbon“ iz Topole. U sklopu ove kompanije posluju i Rigips i Isover.

Suez grupacija:  Čistoća, voda, struja – Suez grupacija je vodeća multinacionalna francusko-belgijska korporacija sa sedištem u Parizu. Suez je osnovan još 1858. godine prilikom iskopavanja Suedskog kanala. Danas, Suez grupacija  je svetski i evropski lider u oblasti energije (struja i gas) i životne sredine (voda i čistoća). Ova grupacija upravlja sa 40 miliona tona otpada u Evropi i svetu, a od toga 7 miliona tona se koristi za proizvodnju energije. Suez je potpisao ugovor o izgradnji regionalnog centra za tretman otpada u Beogradu u Vinči, projekat, vredan oko 300 miliona evra. Ugovorom na 25 godina predviđeno je da se razvije sistem za upravljanje komunalnim otpadom u Beogradu i to je jedan od najvažnijih ekoloških projekata u regionu. Osim održivog rešenja obrade otpada u glavnom gradu, projekat podrazumeva i izgradnju kogenerativnog postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije od otpada koji ne može da se reciklira.

Ovde svakako treba dodati još i Auchan Holding, Kering, JCDecaux, Adecco, Bic, Tarkett, Lafarge,Batiqoc, Schneider Electiric, Bongrain, Lohr… koje posluju u nekom svom obliku u Srbiji. Takođe, postoji i veliki broj uspešnih firmi iz drugih frankofonih zemalja.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSСрпски језик
Scroll to Top
Scroll to Top