POVEĆANJE STOPE ZAPOŠLJIVOSTI

MLADI U NEPOVOLJNOM POLOŽAJU: PRISTUP VRŠNJAČKOM UČENJU

Period održavanja: 28 januar – 02. februar 2023. godine u Briselu, Belgija

Organizator projekta Povećanje stope zapošljivosti mladih u nepovoljnom polažaju: YPA – YouthProAktiv, Interkulturalis jedan od partnera na projektu
Broj učesnika: 29
Zemlje učesnice: Slovenija, Severna Makedonija Srbija Grčka, Turska, Armenija, Gruzija, Litvanija, i Belgija.

Glavni ciljevi projekta:

Projekat Povećanje stope zapošljivosti mladih u nepovoljnom polažaju je imao dva glavna cilja:

  • unaprediti kapacitet omladinskih radnika u cilju uspešne obuke i pomoći mladima u nepovoljnom položaju da uđu na tržište rada u postkovid period;
  • povećati stopu zapošljivosti mladima u nepovoljnom položaju kroz neformalno obrazovanje i inicijative koje podstiču njihovo uključivanje na tržište rada.

Ostali ciljevi projekta:

  • Podići svest o trenutnoj nezaposlenosti mladih u Evropi;
  • Definisati pojmove i fenomene kao što su nezaposlenost, nedovoljna zaposlenost (underemployment) i neusklađenost između raspoloživih poslova i potreba mladih.
  • Razumevanje stope nezaposlenosti ugroženih grupa mladih;
  • Pronalaženje rešenja i mogućnositi za omladinske radnike radi lakše identifikacije marginalizovanih grupa mladih;
  • Sticanje neophodnih veština i kompetencija neophodnih za njihovo uključivanje na tržište rada;
  • Integracija EU mehanizama za zapošljavanje mladih i podizanje svesti o tome šta EU čini da promoviše uključivanje mladih radnika kroz različite programe kao što su evropski digitalni treninzi, Erasmus programi za mlade preduzetnike i različiti programi stažiranja za mlade iz EU u Evropskom parlamentu u Briselu ili drugim odeljenjima EU.

Opis projekta:

Dan 1. – Fasilitator obuke, Frančesko Tonjoni, predstavio je i projekat, njegove ciljeve i aktivnosti koje su unapredile timski rad i saradnju. Nakon toga, Daniel Visnievski, stručnjak za evropsku politiku, upoznao jeučesnike  sa strategijom i politikama EU za rešavanje zapošljivosti mladih ljudi. Predstavio je alate, preporuke i resurse o Evropskoj garanciji za mlade, programu Erazmus+, Inicijativi za zapošljavanje mladih itd. Sesije su završene posetom Parlamentarijumu, gde smo kroz multimedijalne vodiče otkrili funkcionisanje Evropskog parlamenta, njegovo funkcionisanje i opis rada poslanika.

Dan 2. – Aktivnost Ice breaking radi međusobnog upoznavanja preko digitalnog alata Padlet. Zatim, objašnjene su definicija, karakteristike i izgledi nezaposlenosti mladih u Evropi. Upoređene su stope nezaposlenosti između EU i susednih zemalja i analizirani su uzroci različitih stopa. Marina Angerri fokusirala se na stope nezaposlenosti među ugroženim grupama mladih, a učesnici su analizirali moguća rešenja koja bi mogla poboljšati ove rezultate. Realizovane su i tri aktivnosti vršnjačkog učenja.

Dan 3. – Berta Tirvio održala je sesiju koja je pomogla učesnicima da upoznaju jezik jedni drugih. Omladinski radnici su mogli da nauče reči koje se odnose na zapošljivost mladih. Potom su omladinski radnici podelili svoja saznanja o postojećim programima volontiranja. Kroz aktivnost „Vorld Cafe“ razmenili smo ideje o tome kako svako može da integriše EU mehanizme za zapošljavanje mladih.  Takođe, diskutovalo se o tome kako će sektori industrije, obrazovanja, biznisa i umetnosti od sada morati da prilagode svoja radna mesta digitalnoj transformaciji. Bilo je reči i o tome kako neformalno obrazovanje priprema mlade za buduće poslove. Razgovaralo se o strategijama i praksama koje bi mogle da poboljšaju šanse za zapošljavanje mladih u nepovoljnom položaju.

Dan 4. – Predstavljanje projekta Jovid19 koji sufinansira Erazmus+, njegove veb, tutorijal, aplikacije, kao i preporuka o politici kako može biti od pomoći. Učesnici su zatim slušali sesiju o inkluzivnosti i različitosti. Uz održavanje „šetajuće debate“, prisutni su zauzeli stavove za ili protiv određenih osetljivih pitanja zapošljivosti mladih. Vežba Navigacija u Salto Youth omogućila je da naučimo kako da koristimo digitalne tehnologije za saradnju sa drugim omladinskim radnicima, kako da razmenjujemo znanja i iskustva i kako da bolje koristimo inovativne neformalne pedagoške alate putem digitalnih i tehnoloških sredstava.

Dan 5. – Sprovedena je evaluacija o korisnostmai obuke. Nakon svih aktivnosti imali smo Youth Pass ceremoniju. Sa ovim novim iskustvom i znanjem, moći ćemo da koncipiramo kvalitetne projekte koji će pružiti nove mogućnosti pripadnicima NEET-a širom Evrope.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSСрпски језик
Scroll to Top
Scroll to Top