Digitalne kompetencije

Digitalne kompetencije

Zapošljavanje evropske omladine kroz neformalno obrazovanje

Period održavanja: 10. oktobar – 15. oktobar 2021. godine u Madridu, Španija

Organizator projekta Digitalne kompetencije: YPA – YouthProAktiv

Partneri na projektu: IKU – (Interkulturalis), Active Youth Association, Fundacja edukacyjno – sportowa reGeneracja, SYTEV, European Integration Group, SiNC, YOUTH ON BOARD, CET PLATFORMA SKOPJE, EKO, Leadership Development Association Albania

Broj učesnika: 36

Zemlje učesnice: Albanija, Gruzija, Grčka, Italija, Litvanija, Severna Makedonija, Poljska, Srbija, Slovačka, Španija i Turska

Glavni cilj projekta Digitalne kompetencije:

Poboljšati digitalne kompetencije i tehnološke veštine omladinskih radnika, posebno onih koji rade direktno sa mladim ljudima u nepovoljnom položaju.

Ostali ciljevi projekta:

  • Stvaranje prostora za podršku daljoj praktičnoj upotrebi i svesti o Evropskom okviru za digitalnu kompetenciju kroz neformalno obrazovanje;
  • Povećanje razumevanja omladinskih radnika za Evropski okvir digitalnih kompetencija i kako razviti njegovu 21 definisanu digitalnu kompetenciju;
  • Uspostavljanje efikasnih alata i aktivnosti neformalnog obrazovanja za podučavanje digitalnih veština mladih u nepovoljnom položaju;
  • Podizanje sposobnosti omladinskih radnika da razumeju ugrožene grupe mladih sa kojima rade;
  • Podsticanje digitalne kompetencije, pismenosti i pozitivno učešće omladinskih radnika u digitalnom građanstvu;
  • Razvijanje kulturne svesti i digitalne interkulturalne saradnje omladinskih radnika;
  • Osnaživanje omladinskih organizacija i omladinskih radnika razvijanjem njihovih digitalnih kompetencija i kapaciteta za transnacionalno poslovanje.

Opis projekta:

Tokom pet dana raznovrsnih edukativnih aktivnosti u okviru projekta, stekli smo nova znanja i dragocene veštine koje će nam u strukturisanju i razradi projektne ideje biti od velike koristi. Četrnaest predavača iz različitih zemalja prenelo nam je svoja iskustva u vezi motivisanja i osnaživanja mladih ljudi da povećaju svoje digitalne kompetencije i nivo digitalne pismenosti.

Jedna od organizatorki skupa, Alicia Vidal iz organizacije YouthProActiv održala je predavanje na temu Analiza profila i potreba mladih iz ugroženih grupa u okviru sticanja digitalnih kompetencija.

Naučili smo dosta novog o korisnim alatima koji mladima mogu pomoći da se u tom smislu osamostale i unaprede svoje sposobnosti. Saznali smo koji su najbolji načini za zaštitu ličnih podataka na internetu i kako svojom ličnošću i radom biti prisutan u cyber prostoru, a pritom ostati van domašaja onih koji žele da zloupotrebe identitet ili prisvoje rezultate tuđeg intelektualnog rada.

Za mlade ljude su društvene mreže dominantan kanal komunikacije, pa je bilo veoma zanimljivih ideja na temu kako se predstaviti putem društvenih mreža da to bude efektno i zapaženo. Fokus je bio na Tiktok aplikaciji, a zahvaljujući mladoj Tiktokerki Beatriz Tornell Treles, dobili smo priliku da snimimo video klipove koje smo kasnije analizirali.

Ekspert u području cyber zaštite, Esther Brito Ruiz nam je u svom predavanju otkrila tajne upravljanja digitalnim identitetom, a Javier Espejo nam je pokazao na koji način zaštititi uređaj od krađe podataka. Andrei Gae, ekspert na polju digitalnog marketinga nam je prezentovao na koji način digitalne tehnologije mogu biti u funkciji saradnje i koji su kanali najbolji za razmenu ideja i iskustava onda kada je fizički susret partnera na projektu nije moguć.

U okviru programa obuke organizatorka ovog događaja, CEO organizacije YouthProAktiv, Paloma Centero Gomez je održala predavanje na temu zaštite zdravlja i ujedno predstavila svoju novu knjigu pod naslovom La ciencia del sentido comin: y sus reglas de oro elementales para sel feliz. Knjiga je za sada dostupna samo na španskom, a uskoro će biti dostupna i na engleskom jeziku.

Tim IKU je na ovom događaju, kroz projektnu ideju podizanja nivoa digitalnih kompetencija mladih iz nerazvijenih područja i iz ekonomski siromašnih porodica, predstavljao svoju organizaciju i svoju zemlju.

Svako predavanje bilo je praćeno radionicama u okviru kojih smo nova saznanja implementirali u svoju projektnu ideju. Timovi sastavljeni od učesnika iz različitih zemalja bili su pravo jezgro inspiracije. Svaka aktivnost je prezentovana pred članovima ostalih timova, a nakon prezentacije bilo je mesta i za diskusiju.  Naravno, ono što ovakva dešavanja čini nezaboravnim jesu interkulturne aktivnosti u okviru kojih smo posetili Retiro park, El Prado muzej, obišli sve značajnije znamenitosti u gradu i probali lokalne specijalitete u restoranima.

Sa ovog projektnog treninga vratili smo se bogatiji za nova poznanstva, upoznali smo ljude sa kojima možemo stvarati i realizovati nove projekte, predstavili im našu tradiciju, običaje i kulturu i čuli puno lepih priča iz njihovih zemalja. Sa mnogima ćemo ostati u kontaktu. Ono što nas je povezalo jeste YouthProAktiv, Madrid i Digital competence framework. Na tim osnovama gradimo dalju saradnju, otvoreni smo za nova znanja i puni ideja koje čekaju da putem nekog novog projekta ugledaju svetlost dana. 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSСрпски језик
Scroll to Top
Scroll to Top