Privatni ili državni fakultet

Državni ili privatni fakultet?

Ovo je dilema koja se u poslednje vreme jako često javlja kod maturanata, ali i kod onih koji su nekoliko godina nakon završetka srednje škola došli do zaključka da je ipak dobro da završe neki fakultet. I tu se javlja pitanje: Da li da upišem državni ili privatni fakultet?

Univerzitet u Beogradu

Prevaziđite stereotipe…

U Srbiji postoji stereotip da na privatnim fakultetima, čim se upišeš i platiš, automatski i kupuješ diplomu, kao i da je praktično nemoguće da se ne položi ispit. Naravno, tu se javlja i ona čuvena izreka da na privatnom fakultetu možeš da padneš jedino ako padneš niz stepenice. Na žalost, mnogi privatni fakultetu su doprineli ovakvom stavu. Svakodnevno se provlače priče kroz medije o kupljenim diplomama, plagiranim doktoratima i to sve na privatnim fakultetima i univerzitetima. Takođe, ponašanje nekih profesora je više za neki rialiti ili za neke tabloidne novine nego za fakultet.

Međutim i na mnogim državnim fakultetima se dešavaju slične stvari, kao afera „index“ na državnom pravnom fakultetu u Kragujevcu, slučaj prodaje ispita na DIF-u u Nišu itd. Postoje i mnoge priče koje kruže među studentima na državnim fakultetima o prodaji ispita kod određnih profesora, da su neki profesori seksualno uznemiravali studentkinje, kao i da su neke od njih preko kreveta polagale ispite. Naravno, neko može da kaže da su to izmišljenje priče jer za njih nema konkretnih dokaza i nisu dobile sudski epilog, što opet ne znači da nisu tačne.

Šta je istina?

U svakom slučaju, istina je malo drugačija i potrebno je dobro se raspitati o svakom fakultetu, bez obzira bio on državni ili privatni. U Srbiji itekako postoje kvalitetni privatni fakulteti gde možete dobiti adekvatno znanje, kao što postoje i državni fakulteti na kojima vlada nepotizam i korupcija. Prednost nekih privatnih fakulteta je da kao manje obrazovne ustanove mogu mnogo lakše da se prilagode savremenim potrebama društva i tržišta, za razliku od velikih državnih fakulteta koji su mnogo manje fleksibilniji. Na primer, ekonomija pre „Bregzita“ ili krize u Kataloniji nije ista kao i danas. Takođe, privatni fakulteti omogućuju rad u malim grupama, što u velikoj meri olakšava interakciju između studenta i profesora. Nije isto slušati predavanje u grupi od 20 studenata ili u amfiteatru od 150 i više studenata kada jedva i vidite profesora. Treba napomenuti i da su neki od najpoznatijih svetskih univerziteta privatni, kao Harvard ili Oksford.

Harvard – Eliot house, foto: flickir.com

S druge strane, mnogi poslodavci i dalje prilikom zapošljavanja daju prednost studentima koji su završili državne fakultete, što ne mora da znači da se taj stav neće promeniti vremenom kada studenti koji su završili neke privatne fakultete počnu da pokazuju dobre profesionalne rezultate. Činjenica je i da mnogi prilikom izbora fakulteta gledaju finansijsku stranu studiranja, jer cena studiranja na privatnom fakultetu je mnogo veća nego na državnom fakultetu ukoliko ste na budžetu. Ipak i ovde je potrebno napravati kalkulaciju. Ukoliko niste na budžetu, treba proračunati koliko bi vas koštalo studiranje (upis godine, overe semestra, obnova godine, prenos ispita, vađenje raznih potvrda, prijave ispita, kupovina udžbenika itd.) na državnom ili na privatnom fakultetu? Najbolje je da pogledate cenovnike usluga na fakultetim za koje ste zainteresovani, a koji se nalaze u studentskoj službi. Prelazci sa jednog fakulteta na drugi su u principu mogući, ali trebaš znati da će te to još dodatno koštati. Obično studenti prelaze sa državnog fakulteta na privatni pod izgovorom da su se zamerili sa nekim profesorom i da godinama ne mogu da polože neki ispit. Sa privatnog na državni obično prelaze kako bi „oprali“ diplomu, tj. kako bi kasnije rekli da su završili državni fakultet i na taj način došli lakše do posla.

U svakom slučaju potrebno je dobro se raspitati o svakom fakultetu, bez obzira bio on privatni ili državni, jer će vam to na neki način otežati ili olakšati studiranje, ali i dolazak do posla. Na našem portalu možete pogledati o čemu treba voditi računa prilikom upisa na fakultet.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top