Saveti za roditelje – Kako pomoći maturantu da izabere fakultet

Procedure oko upisa na fakultet izgledaju komplikovano za sve, ali za neke porodice to predstavlja poseban izazov. Šta posle srednje škole ili gimnazije, izbor fakulteta, prijemni ispiti i profesionalna budućnost je velika briga kako za buduće studente, tako i za roditelje (možda čak i više za roditelje). Profesionalna orijentacija vodi do profesionalne karijere, tako da razgovori o izboru fakulteta, a samim tim i o izboru karijere stvaraju anksioznost i strah od greške. Pored toga, period kada naš obrazovni sistem zahteva donošenje ovakve važne odluke je i period prelaska iz adolescencije u odraslo životno doba, što dodatno celokupnu situaciju čini još stresnijom. Iz ovog razloga potrebno je ohrabriti decu da imaju poverenja u sebe i da uvek postoji neko rešenje.

Prijemni ispiti su velika briga kako za buduće studente, tako i za roditelje,
Foto: pxfuel.com

O čemu sve treba voditi računa?

  • Vaše mesto je presudno u pomoći Vašem detetu da napravi pravi izbor. Međutim, roditelji prenose, ponekad i nesvesno, svoje viđenje poslovnog sveta, ishoda studija i budućnosti određenih profesija. Iako možda sa Vaše tačke gledišta i ne izgleda sve sjajno, vodite računa da ne obeshrabrite decu. Potrebno je pričati o poslu i o karijeri, ali otvoriti se i prema domenima koje ne poznajete dovoljno, jer možda upravo oni predstavljaju budućnost Vašeg deteta.

Dok sam išao u školu, pitali su me šta želim da budem kada odrastem. Odgovorio sam “Srećan”. Rekli su mi da nisam razumeo pitanje, a ja sam im odgovorio da nisu razumeli život.“  – John Lennon

  • Roditeljska uloga je pre svega da vode dijalog, da se pažljivo upoznaju sa ukusima, radostima i teškoćama budućih studenata. Saslušajte ih pažljivo i postavljajte im pitanja kako bi otkrili šta tačno žele i ohrabrite ih da se upoznaju i sa nečim novim ili manje poznatim. Međutim, imajte na umu da je reč o njihovom životu i o njihovoj karijeri i naglasite im da konačnu odluku treba oni da donesu, a da ste Vi tu uvek da im pomognete kolioko je u Vašoj moći.
  • Ukoliko je dete apsolutno sigurno šta želi da studira, roditelj mora da isprati izbor deteta, kakav god on bio, ne zaboravaljajući pri tom da nije on u glavnoj ulozi, već njegov(a) sin ili ćerka. Ukoliko pokušate nešto na silu da promenite, možete da postignete samo kontraefekat. Dete uvek može da kaže:

„Ovo si ti hteo da studiram, ja to nikada nisam hteo/la, zato ne mogu da položim ispit ili nisam završio/la fakultet“.

  • Pripremite uvek nekoliko opcija, ako ne uspe ona koju ste najviše želeli, postoji uvek neka alternativa. Postoje i jako dobri privatni fakulteti, a i mogućnost da se prebaci sa jednog fakulteta na drugi. Na našem blogu možete pogledati i koje razlike postoje između državnih i privatnih fakulteta.
Nemojte se bojati pogrešnih odluka, uvek postoji mogućnost da se promeni fakultet,
Foto: hippopx
  • Dobro se informišite, razgovarajte sa nastavnicima, istražitite različite mogućnosti, posetite studentske sajmove, veb stranice, savetnike za profesionalnu orjentaciju, testove orijentacije itd.
  • Dajte vremena deci da razmisle o svojim projekatima i o svojim izborima. Na kraju, nemojte se bojati pogrešnih odluka, uvek postoji mogućnost da se promeni fakultet ili studijski program. Samnjite pritisak i time što ćete ih ohrabriti da ništa nije strašno i ako se ne položi prijemni ispit za fokultet na kome su konkurisali. Taj prijemni ispit može da važi za neki drugi fakultet (mnogi fakulteti priznaju prijemne ispite sa drugih fakulteta). U krajnjem slučaju uvek može da pokuša i naredne godine, a u međuvremenu da se dobro pripremi i da se razmisli i o drugim mogućnostima.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSСрпски језик
Scroll to Top