Izbor fakulteta – noćna mora za roditelje

Izbor fakulteta, prijemni ispit i profesionalna budućnost dece posle srednje škole ili gimnazije predstavljaju veliki izazov za svakog roditelja. Profesionalna orijentacija i razgovori o izboru fakulteta stvaraju anksioznost i strah od pogrešnog izbora.

Pored toga, period kada naš obrazovni sistem zahteva donošenje ovako važne odluke je i period prelaska iz adolescencije u odraslo životno doba. Ova promena dodatno celokupnu situaciju čini još stresnijom. Iz ovog razloga potrebno je, pre svega, ohrabriti maturante da imaju poverenja u sebe i da uvek postoji neko rešenje.

Prijemni ispiti su velika briga kako za buduće studente, tako i za roditelje,
Foto: pxfuel.com

O čemu sve treba voditi računa?

  • Napravite izbor. – Vaše mesto je presudno u pomoći Vašem detetu da napravi pravi izbor. Međutim, roditelji prenose, ponekad i nesvesno, svoje viđenje poslovnog sveta, ishoda studija i budućnosti određenih profesija. Iako možda sa Vaše tačke gledišta i ne izgleda sve sjajno, vodite računa da ne obeshrabrite decu. Potrebno je pričati o poslu i o karijeri, ali otvoriti se i prema domenima koje ne poznajete dovoljno, jer možda upravo oni predstavljaju budućnost Vašeg deteta.

Dok sam išao u školu, pitali su me šta želim da budem kada odrastem. Odgovorio sam „Srećan“. Rekli su mi da nisam razumeo pitanje, a ja sam im odgovorio da nisu razumeli život.“  – John Lennon

  • Uloga roditelja – Vaša uloga je pre svega da vodite dijalog, da se pažljivo upoznate sa ukusima, radostima i teškoćama budućih studenata. Saslušajte ih pažljivo i postavljajte im pitanja kako bi otkrili šta tačno žele i ohrabrite ih da se upoznaju i sa nečim novim ili manje poznatim. Međutim, imajte na umu da je reč o njihovom životu i o njihovoj karijeri i naglasite im da konačnu odluku treba oni da donesu, a da ste Vi tu uvek da im pomognete kolioko je u Vašoj moći.
  • Maturant donosi konačnu odluku. – Ukoliko je vaš maturant apsolutno siguran šta želi da studira, roditelj mora prihvatiti izbor deteta, kakav god on bio, ne zaboravaljajući pri tom da nije on u glavnoj ulozi, već njegov(a) sin ili ćerka. Ukoliko pokušate nešto na silu da promenite, možete da postignete samo kontraefekat. Vaše dete uvek može da kaže:

„Ovo si ti hteo da studiram, ja to nikada nisam hteo/la, zato ne mogu da položim ispit ili nisam završio/la fakultet“.

  • Pripremite uvek nekoliko opcija – ako ne uspe ona koju ste najviše želeli, postoji uvek neka alternativa. Postoje i jako dobri privatni fakulteti, a i mogućnost prebacivanja sa jednog fakulteta na drugi. Na našem blogu možete pogledati i koje razlike postoje između državnih i privatnih fakulteta.
Nemojte se bojati pogrešnih odluka, uvek postoji mogućnost da se promeni fakultet,
Foto: hippopx
  • Dobro se informišite – razgovarajte sa nastavnicima, istražite različite mogućnosti, posetite studentske sajmove, veb stranice, savetnike za profesionalnu orjentaciju, testove orijentacije itd.
  • Dajte vremena deci da razmisle o svojim projekatima i o svojim izborima. Na kraju, nemojte se bojati pogrešnih odluka, uvek postoji mogućnost da se promeni fakultet ili studijski program. Smanjite pritisak i time što ćete ih ohrabriti da ništa nije strašno i ako se ne položi prijemni ispit za fakultet na kome su konkurisali. Taj prijemni ispit može da važi za neki drugi fakultet (mnogi fakulteti priznaju prijemne ispite sa drugih fakulteta). U krajnjem slučaju uvek možete da pokušate i naredne godine, a u međuvremenu da se dobro pripremite i da razmislite i o drugim mogućnostima.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSСрпски језик
Scroll to Top
Scroll to Top