French is also the language of business

Trajanje: 9 meseci

Period: 15. februar – 30. oktobar 2019. godine

Partners Francuski institut u Srbiji,  Ambasada Francuske u Srbiji

The main strategic objective of the project:

Pokazati, uglavnom učenicima, nastavnicima, ali i poslovnim ljudima, da je poznavanje francuskog jezika neophodno za nastupanje na frankofonom tržištu, ali i za traženje posla.

Other project objectives:

  • Ispitati područja u kojima je poznavanje francuskog jezika i kulture ili kulture drugih frankofonih zemalja izuzetno bitno;
  • Upoznati firme koje sarađuju ili planiraju neku saradnju sa ovim tržištem i definisati njihove jezičke potrebe;
  • Objasniti neophodnost i važnost razumevanja jezika i kulture tržišta sa kojom se planira saradnja;
  • Razbiti stereotip da je poznavanje engleskog jezika dovoljno za uspeh u poslovanju;
  • Razbiti stereotip da je francuski jezik veoma težak za učenje;
  • Upoznavanje se sa načinom na koji zemlje u regionu u kojima postoji mnogo više govornika francuskog jezika promovišu učenje francuskog jezika i njegovu vezu sa ekonomijom zemlje;
  • Predstavljanje argumenta i primera koji pokazuju da je poznavanja francuskog jezika bitno u poslovanju i prilikom traženja posla.

Brief description:

Srbija sa Francuskom, ali i sa drugim zemljama u kojima se govori francuski jezik, održava tradicionalno dobre odnose, što predstavlja važan potencijal za ekonomsku saradnju. Iako su se ekonomski odnosi poboljšali poslednjih godina, ogromni potencijal za saradnju nije dovoljno iskorišćen. Prema rečima srpskih ekonomista, jedan od glavnih razloga zašto taj potencijal nije dovoljno iskorišćen je nedovoljno i neadekvatno poznavanje francuskog jezika i kulture.

Sa druge strane, učenici i studenti biraju sve manje i manje francuski jezik zanemarujući činjenicu da u Srbiji postoji velika potreba za stručnim kadrom koji govori francuski jezik, kao i da je bitan adut prilikom traženja posla. Glavna motivacija za učenje, ali i za izbor stranog jezika danas, je poznavanje razloga zašto bi se učio taj jezik. Za izbor francuskog jezika argumenti kao što su da je to jezik kulture, ljubavi, književnosti ili govorni jezik Balzaka, Igoa ili Zole, više nije dovoljan. U školama u Srbiji učenici i njihovi roditelji se sve više odlučuju za učenje nemačkog jezika zbog činjenice da prepoznaju ekonomski potencijal ovog jezika, vide sebe na radu u Nemačkoj ili zaposleni u nekoj nemačkoj kompaniji. Neophodno je pokazati učenicima da znanje francuskog jezika i kulture takođe može biti veoma važno sredstvo za zapošljivost i izgradnju karijere. Naravno, potrebno je argumentirati tu činjenicu konkretnim primerima.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish
Scroll to Top
Scroll to Top