NEET

Erazmus+ mobilnosti za aktivaciju NEET – a

Zapošljavanje evropske omladine NEET kroz neformalno obrazovanje

Period održavanja: 05. jun – 10. jun 2022. godine u Madridu, Španija

Organizator projekta: YPA – YouthProAktiv

Partneri na projektu: Active Youth, European Integration Group, Youth On Board, Interkulturalis, Klub Koroških študentov, Hrvatsko drustvo za Ujedinj, EKO and Social innovation and Integration group. 

Broj učesnika: 33

Zemlje učesnice: Belgija, Gruzija, Grčka, Hrvatska, Turska, Slovenija, Litvanija, Severna Makedonija, Srbija i Španija

Glavni cilj projekta:

Poboljšati kvalitet rada sa mladima širom Evrope kroz neformalno obrazovanje uzimajući u obzir izazovna vremena u kojima se pripadnici kategorije NEET nalaze danas. Rad sa mladima može podrazumevati njihovo uključivanje u društvene i ekološke inicijative koje će ih učiniti korisnima.

Ostali ciljevi projekta:

  • Unapređenje profesionalnih kompetencija omladinskih radnika osposobljavajući ih veštinama, neformalnim metodologijama i metodama rada potrebnim za uspešno sprovođenje aktivnosti u sektoru omladinskog rada.
  • Osposobljavanje omladinskih radnika i omladinskih organizacija sa dubokim razumevanjem zajedničkih vrednosti koje inspirišu program Erazmus+ povećavajući njihove šanse da uspešno dosegnu i uključe mlade u najnepovoljnijem položaju i doprinesu kroz neformalno obrazovanje stvaranju inkluzivnijeg evropskog društva.
  • Povećanje kvaliteta rada sa mladima osiguravajući da se raspoloživi alati i sredstva za razvoj njihovog rada uspešno koriste i primenjuju.
  • Osigurati stvaranje prostora za razmjenu najboljih praksi koje će im pomoći da identifikuju uspješne inicijative/projekte u korist svojih glavnih ugroženih mladih ciljnih grupa.
  • Povećanje kapaciteta nacionalnih omladinskih organizacija za transnacionalno delovanje i obezbeđivanje uspostavljanja jakih i dugotrajnih partnerstava među njima.

Opis projekta Erazmus+ mobilnosti za aktivaciju NEET – A:

Tokom pet dana obuke imali smo priliku da ojačamo svoje veštine i znanja vezano za Erazmus+ projekte i apliciramo za KA1 fondove.

Dan 1. – upoznali smo se sa ostalim organizacijama i osnovnim vrednostima i prioritetima Erazmus+ programa. Radili smo kroz upotrebu Personas vežbe na različitim profilima NEET-a, njihovim potrebama i šta omladinski radnici mogu da urade kako bi pomogli ovoj grupaciji.

Dan 2. – svaka organizacija je napravila prezentacije o najboljim praksama u vezi sa NEET-om i objasnila drugima nacionalni kontekst u vezi sa NEET-om. Srbija se nalazi na samom vrhu u Evropi po broju mladih koji se svrstavaju u kategorije NEET, riziku od siromaštva i nejednakosti grašana. Adelina Floresku, omladinska radnica u AIDE, predstavila je njenu organizaciju, njen rad i uticaj.

Dan 3. – Razmenili smo najbolje prakse u vezi sa prethodnim prijavljivanjem za finansiranje i odnosom između naših organizacija i NA. Lina Trebiene je predstavila rad iz Jaunuoliu Dienos Centras. Trener za pisanje projekata, Paloma Cantero, objasnila je svoje savete i trikove za uspešno pisanje projektne aplikacije u interaktivnoj sesiji.

Dan 4. – Radili smo na dizajniranju i razvoju svakog KA1 predloga projekta. Postojao je opsežan rad na zvaničnoj skici KA1 projekta i ishodima učenja i na to kako će se postići programom aktivnosti uz pomoć pripremnih aktivnosti i aktivnosti diseminacije. U poslednjoj vežbi razvili smo organizacioni akcioni plan kako da isplaniramo implementaciju i širenje znanja koje smo stekli.

Dan 5. – tri grupe su predstavile finalni KA1 projekat celoj grupi i dobili povratne informacije od trenera.

Sa ovim novim iskustvom i znanjem, moći ćemo da koncipiramo kvalitetne projekte koji će pružiti nove mogućnosti pripadnicima NEET-a širom Evrope kako bi učestvovali u projektima mobilnosti. Nakon ove obuke napravili smo korak ka motivisanju i aktiviranju ključne grupe mladih koji se često imaju problema da se angažuju i uklope sa svojim društvom.

Učesnici na projektu: Erazmus+ mobilnosti za aktivaciju NEET-a: Zapošljavanje evropske omladine kroz neformalno obrazovanje, foto: ikunews.com

#Erasmus #ErasmusPlus #ErasmusPlusNEETs #Mobilities4NEETs #NEETs #Interkulturalis

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSСрпски језик
Scroll to Top
Scroll to Top