radikalizacije kod mladih

Iskorenjenje radikalizacije kod mladih

Period održavanja: 22 – 23. avgust 2022. godine, Maceira – Fornos de Algodres, Portugalija

Organizator projekta: APS – Associação de Promoção Social, Cultural e Desportiva

Partneri na projektu: European Youth Centre Breclav Z.S., IKU – Interculturalis, Volunteer Centre Bitola i New East

Zemlje učesnice: Portugalija, Litvanija, Severna Makedonija, Srbija i Republika Češka

Glavni cilj projekta:

Unapređenje kompetencija omladinskih radnika u cilju sprečavanja radikalizacije kod mladih.

Ostali ciljevi projekta:

  • obučiti omladinske radnike da prepoznaju i spreče radikalizaciju mladih kroz neformalne metode učenja;
  • razvijati nove pristupe i ideje za akciju za prevenciju radikalizacije mladih kroz saradnju omladinskih radnika koji učestvuju;
  • povećati potencijal omladinskih organizacija za prevenciju radikalizacije mladih na lokalnom nivou kroz obezbeđivanje pristupa, resursa i kontakata, uključujući nova partnerstva sa drugim omladinskim organizacijama, u cilju suzbijanja radikalizacije mladih;
  • podići svest o ključnoj ulozi promovisanja kulturne raznolikosti u sprečavanju radikalizacije mladih naglašavajući prednosti integracije evropskih kultura i nacija u EU.

Opis projekta:

Prvog dana, nakon međusobnog upoznavanja, učesnici su razmenili mišljenja o ciljevima kursa i obuke. Drugog dana, učesnici su se upoznali sa konceptom radikalizacije – uzrocima, ključnih reči, definicije i vrste. Tokom vežbi imali su prilike da primene stečena znanja i  da prepoznaju radikalizaciju među mladima. Trećeg dana su razmenili primere dobre prakse i metode u vezi sa sprečavanjem radikalizacije mladih, kao i omladinskih radnika, kroz mapiranje zajednice i korišćenje timskih aktivnosti i nenasilne komunikacije. Četvrtog dana, grupa je radila na promovisanju kulturne raznolikosti i razgovarala o njenim prednostima. Organizovana je studijska poseta: Staza kulturnog nasleđa – otkrivanje Fornos de Algodresa. Petog dana, razgovaralo se o pojmovima stereotipa i predrasuda. Svaka partnerska organizacija imala je prilike da prezentacije svoj rad. Šestog dana učesnici su se podelili u radne grupe i osmišljali metode i akcije protiv radikalizacije mladih. Na kraju, sedmog dana, evaluacija treninga i predstavljanje ideja za akcije u cilju sprečavanja radikalizacije mladih.

Nakon stečenog iskustva i znanja tokom ovog projekta, učesnici će moći da prepoznaju i spreče radikalizaciju mladih neformalnim metodama. Takođe, napravili su korak ka podizanju svesti, integraciji i obrazovanju ključne grupe mladih koji se često bore i padaju pod uticaj radikalnih ideja.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSСрпски језик
Scroll to Top
Scroll to Top