Mobilnost i obrazovanje za održivi razvoj

Period održavanja: 23. maj – 27. maj 2022. godine u Marseju, Francuska

Organizator projekta: TF France, Resursni centar SALTO EuroMed i Francuska nacionalna agencija.

Učesnici: Oko 30 učesnika iz različitih zemalja: Francuska, Italija, Belgija, Španija, Reunion, Kanada, Tunis, Maroko, Srbija, Ukrajina i Alžir.

Glavni Cilj Projekta:

Predstavljanje pedagoških alata na temu: Mobilnost i obrazovanje za održivi razvoj: motivisati uključivanje i angažovanje mladih.

Opis Projekta:

Ovaj događaj je deo međunarodnog pristupa razmeni obrazovnih alata u okviru Evropske strategije za razvoj alata na više jezika i višejezičnog obrazovnog portala koji je razvio SALTO EuroMed Resurs Center. To je takođe korak u pripremi 16. Međunarodnog sajma nastavnih sredstava koji će se održati u Marseju, Francuska, od 21. do 25. novembra 2022. godine.

Tokom ovog događaja imali smo priliku da čujemo različite govornike i učestvujemo u pet radionica na kojima su predstavljeni različiti pedagoški alati vezani za održivi razvoj. Imali smo priliku da direktno iz programa konsultujemo opis svakog alata i dobijemo globalnu viziju predstavljenih radionica.

Prvog dana, u okviru radionice posetili smo asocijaciju Colineo. Već više od 40 godina, Colineo je sebi postavio ciljeve delovanja u korist biodiverziteta radi zaštite, edukacije i očuvanja životne sredine.

Takođe, tokom ovog događaja organizovan je forum koji je bio prilika za razmenu šireg spektra alata, publikacija i ideja. Svaki učesnik je mogao da poseti i druge štandove u isto vreme i da se upozna sa misijom i aktivnostima drugih organizacija prisutnih na forumu. Povodom TF Francuska 2022, forum je bio otvoren za doprinose organizacija koje se bave obrazovanjem, kao i za sve zainteresovane edukatore i omladinske radnike.

Pošto održivi razvoj ne poznaje granice i saradnja između različitih zemalja i kultura je neophodna za njegovo unapređenje, mi smo tokom radionice imali prilike da predstavimo naš alat, pod nazivom Interkulturni pristup održivom  razvoju. Ovaj alat pomaže učesnicima da razlikuju kulture na nekoliko dimenzija. Na ovaj način učesnici mogu uvideti oblasti u kojima se određene kulture razlikuju ili poklapaju. Ovaj alat je uglavnom namenjen mladima na početku karijere, ali i edukatorima koji rade sa mladima i koji su u kontaktu sa različitim kulturama. Glavni cilj je da mladi nauče da razumeju i prevaziđu interkulturne nesuglasice.

Učesnici na 5. sajmu pedagoških alata francuskog govornog područja: #TFF2022 foto: iku.com

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSСрпски језик
Scroll to Top
Scroll to Top