Francuski impresionisti

Najpoznatiji francuski impresionisti

Impresionizam je nastao u Francuskoj tokom druge polovine 19. veka od prekida sa postojećim strujama i želje da se ponovo osmisli kreativni proces. Napuštajući dotadašnje istorijske teme, mitologiju i orijentalizam, Pissaro, Renoar i Mone počinju da se zanimaju za teme i scene iz svakodnevnog života, pokušavajući da iskažu senzaciju i impresiju. Svetlost i klimatski fenomeni, poput snega, kiše, talasa, radosti i tuge muškaraca i žena, ostavljaju utiske na platnu. Oni napuštaju atelje i slikaju pod vedrim nebom, a česti motivi su Sena i šuma oko dvorca Fontenblo. Najznačajniji francuski impresionisti su: Klod Mone, Eduar Mane, Kamij Pisaro, Ogist Renoar, Edgar Dega i dr., a njihove slike su našle svoje mesto u Muzeju impresionizma Živerni i Muzeju Orsej.

Klod Mone (Claude Monet)

Klod Mone je jedan od osnivača i jedan od najznačajnijih predstavnika impresionističkog pokreta. Ovaj pravac je i dobio naziv po njegovoj slici Impresija, rađanje sunca. Ovo poznato delo naslikano je u francuskom lučkom gradu Avr. Mone se ističe kao pravi zlatar svetlosti i ostavlja nam impresivnu kolekciju od preko 2.000 radova. Najpoznatija umetnička dela Monea su: Impresija izlazećeg sunca, Doručak na travi, Grenujer, Dama sa suncobranom, Devojke u čamcu, Japanski most, Lokvanji itd.

Pjer Ogist Renoar (Pierre-Auguste Renoir)

Renoar je jedan od najvećih evropskih slikara XIX veka i jedan od najpoznatijih impresionističkih slikara. Počeo je da slika još u ranoj mladosti da bi obezbedio svoje potrebe. Njegove slike često predstavlja srećne scene, trenutke slavlja i zajedničku sreću. Voleo je da slika ženske aktove i dečje glave. Težio je da nesavršenost prikaže kao osnovni vid lepote. Neki od njegovih ličnih predmeta i umetnička dela prodati su u Njujorku 2013. godine za 1,3 miliona evra. Među njegovim najpoznatijim slikama možemo istaći Ručak na brodskoj zabavi, Bal na Mulin de la Galet, Dve sestre, Grenujer, Gabriel, Devojka koja se češlja itd.

Kamij Pisaro (Camille Pissarro)

Pisaro je rođen na Antilima i pohađao je Švajcarsku akademiju, umetničku školu u Parizu. Ovu akademiju su posećivali i imnogi drugi veliki umetnici tog vremena poput Monea, Manea, Sezana i dr. što je omogućilo Pisaru da izgradi snažna prijateljstva, posebno sa Monetom i Cezanom. Pisaro je studirao uticaj svetla, pravio je eksperimente sa teorijom svetla, klime i godišnjih doba. Neka od najpoznatijih njegovih dela su Bašta u Pontois, Žetva, Crveni krovovi, Pejzaž, Kestenje u osni, Bela ledenica, Bulevar Montmartr, noćni efekat itd.

Pol Sezan (Paul Cézanne)

Sezanov život je podeljen između Pariza, gde je pohađao Švajcarsku akademiju, i njegovog rodnog grada u Eks an Provans. Njegova dela su bila neshvaćena i nova u vremenu u kome je živeo. Javnost je počela da se interesuje tek kasnije za ovog slikara kada su njegovi savremenici otkrili njegova dela. Pol Sezan je kasnije izvršio uticaj na kubizam. Danas se ovaj slikar ubraja među najpoznatijim impresionistima. Motivi koji dominiraju u njegovim delima su njegov rodni grad Eks an Provans i impresivna planina Sent Viktoar.  Ovi motivi su mu poslužili kao inspiracija za skoro 80 ​​radova, uključujući i neke od njegovih najpoznatijih dela kao Planina Sent Viktoar. Pored toga, njegova najpoznatija dela su Kartaši, autoportret, mrtva priroda sa jabukama, Olava vaza, Portret gospođe Sezan itd. Njegova slika Dečak u crvenom kaputu koja je procenjena na 100 miliona švajcarskih franaka, ukradena je i pronađena u Beogradu 2012. godine.

Prilikom posete Muzeja impresionizma u Giverniju ili muzeju Orsej možete se upoznati sa najlepšim slikama poznatih impresionista koji su učestvovali u umetničkom preporodu krajem XIX veka. Tokom posete ovih muzeja, ubrzo biste shvatiti da ovaj izbor umetnika ne može biti dovoljan da se prikažu svi talentovani slikari koji su takođe obeležili ovaj pravac. Pr svega, treba istaći i Edgara Dega ili Vinsenta van Goga, koji su se bavili postimpresionizmom.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSСрпски језик
Scroll to Top
Scroll to Top