Stipendije

Stipendije za mobilnost studenta iz Srbije

U Srbiji postoji veliki broj stipendija koje su na raspolaganju našim studentima, ali informacije ne dolaze do svih zainteresovanih. Potrebno je samo malo se potruditi i “proguglati” i možete pronaći veliki broj zanimljivih stipendija iz svih domena. Mnoge stipendije će Vam pružiti i odlične mogućnosti da proputujete i da upoznate različite kulture. Mi ćemo ovde navesti samo nekoliko smernica za traženje stipendija:

DAAD stipendije

Nemačka služba za akademsku razmenu DAAD je najveća je nemačka organizacija koja se bavi finansijskom podrškom visokoškolskih institucija i međunarodne saradnje. DAAD je osnovan kao udruženje nemačkih visokih škola i studentskih organizacija, a do sada je podržao oko 2 miliona akademaca u Nemačkoj i u inostranstvu. Budžet potiče iz uglavnom federalnih sredstava različitih ministarstava, pre svega Ministarstva spoljnih poslova, Evropske unije kao i od kompanija, organizacija i stranih vlada. Mreža DAAD-a sastoji se od 15 predstavništava i 57 informativnih centara (ICs) u 60 zemalja sveta koja drži kontakt sa najvažnijim partnerskim zemljama na svim kontinentima i koja savetuje na licu mesta. Ove stipendije su namenjene studentima, diplomcima, naučnicima, predavačima iz Srbije, kao i onim kandidatima koji studiraju/su studirali u Srbiji i koji imaju diplomu nekog univerziteta iz Srbije.

 Internacionalizacija nemačkih univerziteta, foto: DAAD

Stipendije Nemačke fondacije za životnu sredinu (DBU)

DBU dodeljuje stipendije za praksu ili istraživački boravak u trajanju od 6 do 12 meseci u nekim od organizacija u Nemačkoj kao što su univerziteti, instituti, ministarstva ili nevladine organizacije. Program stipendija oblasti zaštite životne sredine, ekologije, održivog razvoja, klimatskih promena ili obnovljivih izvora energije. Ciljna grupa su mladi istraživači i profesionalci starosti do 30 godina, sa znanjem nemačkog jezika.

Stipendije Velike Britanije

Velika Britanija svake godine finansira Čivning (Chevening) stipendije za jednogodišnje master studije na nekim od britanskih univerziteta. Prioritetne oblasti su usmerene pre svega na proces evropskih integracija, kao što su međunarodni odnosi i rešavanje konflikata, reforma pravnog sistema, reforma javne uprave, demokratizacija, ljudska i manjinska prava. Kandidat mora posedovati neki od zvaničnih sertifikata o znanju engleskog jezika (IELTS, TOEFL, PTE Academic test) ili da makar bude prijavljen za polaganje istog, kao i najmanje dve godine relevantnog radnog iskustva u svojoj oblasti (računajući i volontiranja). Stipendija pokriva troškove školarine, potrebne literature, putnih troškova i britanske vize, kao i mesečnu nadoknadu za životne troškove. Prijavljivanje je tokom avgusta meseca za narednu školsku godinu.

Campus Europae

Campus Europae je međunarodni program mobilnosti studenata dizajniran sa ambicijom da u velikoj meri poboljša evropski obrazovni sistem. Studenti moraju da budu mobilni kako bi razvili praktično razumevanje različitih evropskih kultura i načina razmišljanja. Na ovaj način buduće generacije mogu da prihvate jedinstvo kontinenta u različitosti. Ovaj program se realizuje pod okriljem Evropske univerzitetske fondacije sa sedištem u Luksemburgu. Studenti borave na partnerskom univerzitetu u inostranstvu 10-12 meseci. Pravo učešća u programu imaju svi univerziteti iz Evrope iz raznih oblasti: prirodne nauke, tehničke nauke, ekonomija, pravo, političke nauke, jezik i književnost, sociologija, pedagogija, filozofija, turizam. Uslov je da prihvate Povelju Evropske Univerzitetske Fondacije. Jedini predstavnik Republike Srbije u ovom programu je Univerzitet u Novom Sadu.

Fondacija Studenica

Fondacija Studenica dodeljuje stipendije srpskim studentima na teritoriji Republike Srbije i u regionu. Približno 40 studenata završne dve godine osnovnih studija i master studija ima prilike da primi ovu stipendiju.

Sakura stipendije

JT International a.d. Senta, član Japan Tobacco International (JTI) grupe, u saradnji sa Ambasadom Japana od 2011. godine dodeljuje Sakura stipendije studentima u Srbiji. Ova stipendija se dodeljuje za najbolji istraživački rad u vezi sa Japanom, koji je neiscrpna riznica inspiracije i pruža kandidatima obilje tema za istraživanje – od polja društvenih i tehničkih nauka, ekonomije, japanskog jezika, književnosti i kulture, do japanske poslovne filozofije Kaizen. Tokom prethodnih šest godina bilo je mnogo kreativnih i ozbiljnih istraživačkih ideja, što svakako pokazuje da u Srbiji postoji veliko interesovanje za Japan. Za više informacija pogledati ovde.

Stipendije Vlade Francuske

Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji raspisuju svake godine nekoliko stipendija. Oko 750 studenta iz Srbije dobije priliku za nastavak studija u nekoj od 3500 visokoškolskih ustanova u Francuskoj. Preporučljjivo je poznavanje francuskog jezika za dobijanje stipendije.

Mogućnosti za studiranje u Francuskoj, foto: IFS

AUF

Frankofona međunarodna organizacija omogućava istraživačima iz zemalja članica i zemalja posmatrača Frankofonije, iz ustanova visokog obrazovanja koji su članovi ove organizacije da koriste istraživačku mobilnost od nekoliko meseci. Raznovrsnost stipendija možete pogledati ovde.

Erazmus+

Erazmus+ je program Evropske unije namenjen povezivanju i saradnji u oblasti obrazovanja, mladih i sporta na osnovu finansiranih projekata. Ovaj program je praktično nasledio i objedinio ranije programe Evropske unije u kojima je Srbija učestvovala – Tempus, Program za celoživotno učenje, Mladi u akciji i Erazmus Mundus i namenjen je kako pojedincima, tako i institucijama i organizacijama. Erasmus program (KA1) podržava projekte za međunarodnu kreditnu mobilnost, koji omogućavaju značajan broj studentskih razmena u cilju učenja ili obavljanja stručne prakse. Nakon što je Republika Srbija 2019. godine stekla status punopravne učesnice Erazmus+ programa i postala programska zemlja, pored mobilnosti ka drugim programskim zemljama (sve zemlje Evropske unije, Velika Britanija, Island, Norveška, Lihtenštajn, Severna Makedonija i Turska), otvorila se mogućnost za mobilnost ka tzv. partnerskim zemljama, što su sve ostale zemlje Evrope i sveta koje učestvuju u Erazmus+ programu. U sklopu Erasms programa postoji i program ESC (Evropska inicijativa za solidarnost) koja omogućava mladima da volontiraju i putuju. Na ovaj način, pored toga što pomažu lokalnoj zajednici, stiču i radno iskustvo.

CEEPUS

CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) je program za razmenu studenata i nastavnog osoblja čije je sedište u Beču, u Austriji. Važno je napomenuti da ovaj program nije program Evropske unije i potpuno je nezavisan od programa Erazmus+ ali, poput njega, omogućava razmenu studenata.

Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja MPNTR svake godine raspisuje studentske i učeničke kredite. Potrebno je samo pratiti konkurse. Ove stipendije možete pogledati ovde.

Zbog velikih potreba privrede za inženjerima mnoge kompanije poput Gamecredits, Cuba Risk Management Solutions, Data Science Serbia, Schneider elektric DMS, Institut RT-RK, Energotehnika-Južna Bačka raspisuju konkurse za stipendije. Samim tim studenti koji su dobili ove stipendije mogu da računaju i na lakše zaposlenje u ovim kompanijama.

Ovaj tekst je pisan u okviru projekta Pokreni se i obrazuj se!

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSСрпски језик
Scroll to Top
Scroll to Top