Upoznaj drugog i drugačijeg

Pokreni se i obrazuj se

Trajanje: 11 meseci

Period: 15. februar – 15. decembar 2020. godine

Partneri: Gradska opština Palilula i TA MM Tours

Opšti strateški cilj projekta:

Promovisanje međunarodne mobilnosti mladih iz našeg okruženja u cilju prevazilaženja rasne diskriminacije, govora mržnje i netolerancije prema različitim kulturama kao osnove modernog i demokratskog društva, ali i unapređenja interkulturne saradnje sa okolnim narodima.

Ostali ciljevi projekta:

  • Utvrditi nivo međunarodne mobilnosti mladih iz naše lokalne zajednice;
  • Ukazati na značaj mobilnosti mladih za društvo u celini;
  • Ukazati mladima iz naše okoline razne mogućnosti za povoljno putovanje;
  • Predstaviti mladima koristi koje bi imali od upoznavanja različitih kultura za izgradnju ličnosti, ali i za unapređenje karijere;
  • Kulturna razmena i povezanost mladih iz Srbije i susednih zemalja;
  • Promovisanje interkulturne komunikacije kao osnove modernog i demokratskog društva;
  • Jačanje dobrosusedskih odnosa i regionalne stabilnosti.

Kratak opis projekta:

Prema dosadašnjim istraživanjima koje smo sproveli među mladima na temu međunarodne mobilnosti može se zaključiti da jako mali broj mladih iz naše okoline ima prilike da putuje i upozna drugačije kulture. Ovakvo stanje kasnije dovodi do netolerancije, diskriminacije, nespremnosti za interkulturnu komunikaciju, što se u krajnjoj meri loše odnosi i na finansijsku situaciju pojedinaca, ali i društva u celini. Iako na prvi pogled razloge za ovokavo stanje možemo tražiti u lošoj finansisko situaciji mladih iz okoline, prema dosadašnjim istraživanjima, može se zaključiti da mladi uopšte i nemaju naviku da putuju, a i nisu upoznati sa mogućnostima za povoljno ili čak i skroz  besplatno putovanje. Mnogi od njih nikada nisu čuli za mogućnosti kao što je couchsurfing, carpooling, kampovi za mlade, mogućnosti da se volontira i putuje itd. Pošto je ovaj projekat na neki način nastavak projekta «Upoznaj drugog, drugačijeg i različitog», naš cilj je da im se sa jedne strane prikažu mogućnosti za njihovu mobilnost, a sa druge i koristi koje bi oni imali od toga.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSСрпски језик
Scroll to Top
Scroll to Top