Upoznaj drugog i drugačijeg

Pokreni se i obrazuj se

Trajanje: 11 meseci

Period: 15. februar – 15. decembar 2020. godine

Partneri: Gradska opština Palilula i TA MM Tours

Opšti strateški cilj projekta:

Promovisanje međunarodne mobilnosti mladih iz našeg okruženja u cilju prevazilaženja rasne diskriminacije, govora mržnje i netolerancije prema različitim kulturama kao osnove modernog i demokratskog društva, ali i unapređenja interkulturne saradnje sa okolnim narodima.

Ostali ciljevi projekta:

  • Utvrditi nivo međunarodne mobilnosti mladih iz naše lokalne zajednice;
  • Ukazati na značaj mobilnosti mladih za društvo u celini;
  • Ukazati mladima iz naše okoline razne mogućnosti za povoljno putovanje;
  • Predstaviti mladima koristi koje bi imali od upoznavanja različitih kultura za izgradnju ličnosti, ali i za unapređenje karijere;
  • Kulturna razmena i povezanost mladih iz Srbije i susednih zemalja;
  • Promovisanje interkulturne komunikacije kao osnove modernog i demokratskog društva;
  • Jačanje dobrosusedskih odnosa i regionalne stabilnosti.

Kratak opis projekta:

Prema dosadašnjim istraživanjima koje smo sproveli među mladima na temu međunarodne mobilnosti može se zaključiti da jako mali broj mladih iz naše okoline ima prilike da putuje. Ovakvo stanje kasnije dovodi do netolerancije, diskriminacije, nespremnosti za interkulturnu komunikaciju, što se u krajnjoj meri loše odnosi i na finansijsku situaciju pojedinaca, ali i društva u celini. Iako na prvi pogled razloge za ovokavo stanje možemo tražiti u lošoj finansisko situaciji mladih iz okoline, prema dosadašnjim istraživanjima, može se zaključiti da mladi uopšte i nemaju naviku da putuju, a i nisu upoznati sa mogućnostima za povoljno ili čak i skroz  besplatno putovanje. Mnogi od njih nikada nisu čuli za mogućnosti kao što je couchsurfing, carpooling, kampovi za mlade, mogućnosti da se volontira i putuje itd. Pošto je ovaj projekat na neki način nastavak projekta «Upoznaj drugog, drugačijeg i različitog», naš cilj je da im se sa jedne strane prikažu mogućnosti za njihovu mobilnost, a sa druge i koristi koje bi oni imali od toga.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top