Francuska vina – najpoznatiji regioni

Francuska vina spadaju među najboljim vinima na svetu, a Francuzi kao narod koji najviše konzumira vina. Francuska je takođe poznata i kao najveći proizvođač vina, a veliki deo te proizvodnje popiju sami Francuzi. Preciznije, 3,6 milijardi boca je popijeno 2015. godine u Francuskoj. Pored toga, Francuska je nesumnjivo i najveći izvoznik vina. Prema podacima Svetske organizacije za vino, ova zemlja izvozi više od 8 milijardi evra vina svake godine. Gajenje vinove loze i proizvodnja vina na ovim prostorima datira još iz perioda Rimljana, a od srednjeg veka proizvodnja je postajala sve značajnija.

Regioni vina u Francuskoj,
foto: commons.wikimedia.com

Najznačajniji regioni vina u Francuskoj

Alzas (Alsace)

Sa 15 000 hektara vinograda, Alzas je područje gde se prvenstveno gaje bele vrste grožđa, pre svega Rizling i Pino sivi ili beli. Vina proizvedena u ovom regionu nose oznaku AOC što označava naziv kontrolisanog porekla.

AOC- oznaka za kontrolisano geografsko poreklo

Božole (Beaujolais)

Vinogradi Božole se nalaze severoistočno od Središnjeg masiva i zauzimaju 21.000 hektara vinove loze. Ovi vinogradi su jedni od najstarijih u Francuskoj. Takođe poznato vino je i Božole nuvo (Beajoulais Nouveau), vrlo mlado crveno vino iz ovog regiona.

Božole nuvo, foto: Fickir.com

Burgundija (Bourgogne)

Bez sumnje ovo je jedna od najpoznatijih vinskih regija u Francuskoj koja zauzima 27 000 hektara vinove loze. Vina iz ove regije se prave uglavnom od sorti šardone i pino noar. Poseban status u ovoj regiji imaju vinogradi klasifikovani kao grand cru i premier cru. Najskuplja boca vina na svetu Romanée-Conti iz 1945, prodata je u Njujorku za neverovatnih 558 000 dolara (482 326 evra) 2018 godine. Ova boca je bila u vlasništvu Roberta Druina, koji je vodio jednu od najvažnijih burgundskih kuća od 1957. do 2003. godine. Prethodni rekord za standardnu bocu vina (75 cl) iznosio je 233.000 dolara. Bila je to flaša Chateau Lafite Rothschild (bordo) iz 1869. godine u Hong Kongu 2010. godine.

Vinogradi Romanée-Conti
od kojih se prooizvode neka od najskupljih vina,

foto: commons.wikimedia.com

Bordo (Bordeaux)

Region Bordo je jedan od najvećih vinograda u Francuskoj sa 121 000 ha i svakako jedan od najpoznatijih na svetu. Neka od najpoznatijih vina iz ovog regiona su Kabarne Sovinjon (Cabernet Sauvignon), Merlo (Merlot) i Kabarne Fran (Cabernet Franc). Zemljište na ovim prostorima je izuzetno bitno za uspešnost vinove loze – kamenito, pomešano sa peskom i glinom. Dobro je drenirano i toplo zahvaljujući Golfskoj struji. Trideset i četiri od pedeset najboljih vina su iz regiona Bordo. Vina iz ove regije imaju oznaku Château (dvorac) zato što su vinogradi bili uglavnom u okviru nekog dvorca. Osam prvih Grand Cru su: Château Mouton Rothschild Pauillac, Château Lafite Rothschild Pauillac, Château Margaux, Château Latour Pauillac, Château Haut-Brion Pessac-Léognan, Pétrus Pomerol, Château Cheval Blanc Saint Émilion i Château d’Yquem Sauternes.

Bordo,
foto: commons.wikimedia.com

Šampanja (Champagne)

Šampanjski vinogradi su rasprostranjeni na površini od 34.000 hektara vinograda i poznati su po proizvodnji penušavih vina. U ponudi ima jedno od najpoznatijih vina na svetu – šampanjac. Skoro da ni jedan značajan događaj ili slavlje ne može da prođe bez otvaranja ovog vina. Treba znati i da ukoliko na etiketi piše Champagne sa velikim C, možete biti sigurni da je vino proizvedeno u Francuskoj. Najpoznatiji šampanjci su: Moët & Chandon, Dom Pérignon, Bollinger, Louis, Roederer, Laurent-Perrier itd. Dom Pérignon je treće najpopularnije francusko vino i postalo je sredstvo prestiža. Ovo piće je nazvano po benediktinskom monahu Dom Perinjonu koji je doprineo kvalitetu ove vrste vina. Najskuplja boca šampanjca je prodata juna 2013. za rekordnih 1.8 miliona evra. Logo je napravljen od zlata i dijamanata.

Dom Pjer Perinjon (1638—1715),
foto: commons.wikimedia.com

Langdok (Languedoc)

Sa 300.000 hektara vinograda, vinska regija Langdok je jedna od najuspešnijih regija proizvodnje vina. Ova regija proizvede jednu trećinu ukupne proizvodnje vina u Francuskoj.

Dolina Loare (Val de Loire)

Ova oblast pored toga što je poznata po dvorcima, poznata je i kao jedna od najvećih vinskih regija u Francuskoj. Vina iz ove regije se proizvode od poznate sorte grožđa Sovinjon Blan (Sauvignon Blanc).

Sovinjon Blan,
foto: commons.wikimedia.com

Najskuplja vina

Interesantno je napomenuti da su vina iz Francuske, koja se često smatraju jednim od najboljih na svetu, sa ocenama od 4.5 ili 4.6 od 5 zvezdica u proseku, dobijenih od strane na desetine hiljada degustatora. Francuska je imala uticaj na klasifikaciju vina u svetu, pa se grupa Grand Cru Classe, a zatim i Premier Cru Classe smatraju najkvalitetnijim vinima. Od 50 najskupljih vina na svetu, 35 su francuska vina. Najskuplja vina su:

  1. Henri Jayer Richebourg Grand Cru, Côte de Nuits – prosečna cena 16 000 evra
  2. Domaine de la Romanée-Conti, Romanée-Conti Grand Cru, Côte de Nuits – prosečna cena 13 900 evra.
  3. Henri Jayer Cros Parantoux, Vosne-Romanée Premier Cru, Côte de Nuits – prosečna cena 7 800 evra.

Neka francuska vina u Srbiji možete kupiti u Kući vina ili Vinoteci.

Proizvodnja i konzumiranje vina je prava umetnost i nauka. Za vina dobre berbe potrebno je da ostoje najmanje 10 godina da bi dobili na mekoći i eleganciji. Treba napomenuti da, prilikom posluženja, vina trebaju biti blago ohlađena na temperaturi od 11 do 14 stepeni. Takođe, treba znati i da crvena vina obično idu sa crvenim mesom (teletinom, govedinom ili prasetinom), dok bela vina idu sa laganim mesom (oslić, rakovi, škampi, školjke). Ukoliko rešite da posetite Francusku upoznajte se i sa nekim od najzanimljivijim atrakcijama Francuske i Pariza.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSСрпски језик
Scroll to Top
Scroll to Top