Evropa govori o solidarnosti

Period održavanja: 18. novembar – 20. novembar 2022. godine u Helsinkiju, Finska

Organizator projekta: Finska nacionalna agencija za Erazmus+ u saradnji sa Evropskim korpusom solidarnosti.

Učesnici: Oko 40 učesnika iz različitih zemalja: Finska, Nemačka, Austrija, Belgija, Luksemburg, Španija, Italija, Poljska, Grčka, Rumunija, Mađarska, Turska, Krit, Srbija, Ukrajina i Jermenija + online učesnici putem platforme

Glavni Cilj Projekta:

Bolje razumevanje i definisanje pojma i diskursa o solidarnosti u Evropi.

Opis Projekta:

Tokom tri dana konferencije govorili smo o solidarnosti u Evropi; o njenim institucionalizobanim izazovima i odnosu prema civilnom društvu. Takođe, govorili smo o pojmu solidarnosti u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, njenim potencijalima i njenoj vrednosti za demokratiju. Definisali smo razliku između solidarnosti i dobročinstva, kao i između horizontalne i vertikalne solidarnosti. Insistirali smo na ideji da se moramo boriti za stvaranje sveta i vrednosti u kojima se niko neće naći u situaciji da mu je potrebna solidarnost.

Uvodnu reči i pozdravne poruke uputio je finski ministar prosvete, zemlje sa najboljim obrazovnim sistemom u Evropi. Tepo Eskelinen i Ozgehana Senjuvu na konferenciji su govorili o solidarnosti u evropskim diskursima. Tema je bila aktuelno shvatanje solidarnosti u Evropi i postavljanje je osnova za dalje razmišljanje i diskusiju.

Tepo Eskelinen, viši predavač društvenih nauka na Univerzitetu Istočne Finske, govorio je o institucionalizaciji solidarnosti, njenom izazovu i odnosu prema civilnom društvu. Ozgehan Seniuva, vanredni profesor na odseku za međunarodne odnose na Bliskoistočnom tehničkom univerzitetu u Ankari, podstakao nas je da se zapitamo da li zaista razumemo solidarnost.

Jekatyerina Dunajeva, docent na Institutu za međunarodne studije i političke nauke, Katolički univerzitet Pazmani Petar i Naučni saradnik na Mađarskoj akademiji, Naučni centar za društvene nauke, Institut za političke nauke, govorila je o solidarnosi u budućnosti i o perspektivama za njeno unapređenje tokom aktuelnih događaja u Evropi.

Tommi Laitio, Inauguralni Saradnik u Blumberg centru za javne inovacije u Džonsu, govorio je viziji solidarnosti do 2030.

Takođe, bilo je reči i o tome kako pomoći mladima na unaprede svoju karijeru kroz volontiranje, o zaštiti životne sredine i o održivom razvoju.

Na ličnom planu, imali smo priliku da razmenimo mišljenja sa stručnjacima iz ove oblasti, kao i da se upoznamo sa dobrom praksom organizacija koje imaju iskustva u okviru Evropskog korpusa solidarnosti. Dobili smo nove ideje kako da ojačamo solidarnost na polju mladih i ostvarimo naše planove.

Evropa govori o solidarnosti je serija događaja i publikacija u okviru SALTO Evropskog korpusa solidarnosti. Mi smo napisali članak Solidarnost, održivi razvoj i interkulturna edukacija.

Učesnici na projektu: Evropa govori o solidarnosti #EUSolidarityCorps #volunteering #solidarityprojects #solidarity #EuropeanYearOfYouth #FutureOfEurope #recovery #EuropeTalksSolidarity #youthWork #youth, foto: iku.com

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSСрпски језик
Scroll to Top
Scroll to Top