Najpoznatiji francuski specijaliteti

Francuska kuhinja spada u najcenjenije kuhinje na svetu. Obroci se sastoje od predjela, raznovrsnih supa i čorbi, mesa i mesnih prerađevina, riba i morskih plodova i raznih soseva. Francuski specijaliteti se uglavnom spremaju bez masti životinjskog porekla, pa se stoga smatra i izuzetno zdravom. Naravno, tu su još savršeni deserti, razne vrste sireva i razne sorte vina bez kojih se ne može zamisliti obrok. Zbog svega ovoga, u novembru 2010. godine, francuska gastronomija je dodata na listu svetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Najpoznatija jela

Predstavljamo Vam listu specijaliteta koji su najkarakterističniji za Francusku kuhinju.

Foie gras – smatra se luksuznim predjelom od jetre, posebno masne, koja se meže spremati na mnogo načina.

Foie gras,
foto: commons.wikimedia.com

Coq au vin – možda ovo jelo od petla i prvo padne na pamet svakom strancu kada pomisli na francusku kuhinju. Petao se izreže na komade i kuva u dobrom vinu (obično crvena vina, ali može i rizling) sa lukom, šargarepom i pečurkama.

Coq au vin,
foto: commons.wikimedia.com

Bouillabaisse – ovo jelo je poreklom iz Marseja, sadrži najmanje četiri različite vrste ribe i začinjeno je sosom od šafrana (sauce rouille), vrlo karakteristično za jug Francuske.

Ratatouille – jednostavno, ali izuzetno ukusno jelo od tikvica, plavog patlidžana, paradajza i paprike.

Ratatouille,
foto: pixabay.com

Soupe à l’oignon (supa od luka) – ova supa, pored crnog luka, sadrži i hleb, sir, koštanu srž i neko živinsko meso.

Quiche lorraine – jedan od najstarijih francuskih recepta iz Lorene koji datira još iz 16. veka. Idealno se konzumira kao predjelo.

Quiche lorraine,
foto: pixabay.com

Tartiflette – francuski kulinarski specijalitet poreklom iz Savoje, sastavljen od krompira, vrste topljenog sira (reblochon), slanine i luka.

Tartiflette,
foto: pxhere.com

Steak tartare (Tartar biftek) – iako se mnogima ne sviđa ovo jelo jer je u pitanju živo meso, izuzetno je jednostavno za spremanje. Sve što je potrebno je sveži odrezak mesa, sirovo jaje i još par začina.

Escargots (puževi) – priprema ovog visoko kotiranog delikatesa zahteva malo više vremena, pre svega u pripremnoj fazi dok se puževi ne očiste. Puževi su izuzetno zdravi za jelo zbog veoma niske količine masti, pa ih možemo uporediti s pilećim ili ćurećim mesom. Pored toga, zadovoljavaju 60 % dnevnih potreba za kalcijumom i četvrtinu dnevnih potreba za gvožđem.

Baguette – duga, tanka vekna francuskog hleba koja se obično pravi od osnovnog testa, a odlikuje se svojom dužinom i hrskavom koricom.

Francuski sirevi

Francuska ima 365 vrste sireva, jedan za svaki dan u godini, iz različitih krajeva zemlje, a ovo su neki od najpoynatijih:

Camembert – sir kog inače nazivaju i „smrdljivim sirom“ izuzetno je dobrog ukusa,

Roquefort – ovčiji sir sa juga Francuske i jedan je od najboljih “plavih sireva”.

Chèvre – kozji sir je obavezan na platou sira, ali se koristi i u mnoge kulinarske specijalitete.

Brie – meki sir nazvan po francuskoj regiji Brie i jedan od najpoznatijih francuskih sireva, koji se još zove „Kralj sireva“.

Francuski sirevi,
foto: commons.wikimedia.org


Treba napomenuti i da jelo u Francuskoj nije rutina, već prilika za druženje sa prijateljima i porodicom. Francuzi jedu polako, vole da odvoje vreme za ručak. U Francuskoj se ne jede “s nogu” i na brzaka, a period između 12h i 14h je vreme odvojeno za ručak. Sastavni deo ručka ili večere podrazumeva skoro uvek i čašu nekog francuskog vina. U tom periodu, svi koji mogu da stanu sa poslom, staju. Ukoliko ste planirali obaviti neki posao u tom periodu, bolje je odložiti ga za kasnije. U Srbiji, neke od francuskih specijaliteta možete naći u Francuskoj tajni.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSСрпски језик
Scroll to Top
Scroll to Top