Jeftino putovati

Kako jeftino putovati?

Iako su mnoga putovanja otežana trenutno zbog pandemije virusa COVID-19, nadamo se da će uskoro opet putovanja doći u normalu. Svi mi volimo da putujemo. Međutim, na pitanje: Zašto ne putujete onda? – najčešći odgovor ili bolje kontra pitanje je: A odakle mi pare? I zaista, putovanja znaju da budu jako skupa i nedostupna za većinu mladih iz Srbije. Ipak i ne mora biti tako. U ovom tekstu ćemo Vam dati praktične savete kako jeftino putovati. Većinu putovanja je moguće organizovati i po ceni kao što su Vaše patike, mobilni telefon ili dva izlaska u grad.

Isplanirajte putovanje na vreme

Prvo i osnovno pravilo ako planirate da organizujete jeftino putovanje je da se organizujete na vreme. Bilo bi dobro da minimum neka dva do tri meseca počnete da tražite avionske karte, a zatim i smeštaj. Na ovaj način možete da pronađete mnogo povoljnije cene. Naravno, ovo podrazumeva i da budete fleksibilni sa vremenom. A ako ste student to Vam je najmanji problem.

Najjeftinije varijante prevoza

Prvi korak u organizaciji jeftinog putovanja je da pronađete prevoz, tj. avion do željene destinacije.

Kako jeftino putovati avionom? 

Koristite low cost kompanije. Low cost kompanije koriste alternativne aerodrome i na taj način omogućavaju putnicima da lete po znatno nižim cenama. Međutim, kod njih se znatno razlikuje cena od datuma do datuma. Iz ovog razloga potrebno je da pratite kada su najpovoljni letovi i za te datume rezervišite karte.

U zavisnosti gde živite u Srbiji, postoje nekoliko areodroma odakle možete krenuti na put. Iako su neke od ovih linija možda trenutno ukinute, nadamo se da će se uskoro sve normalizovati.

Beograd
  • Wizzair

Brisel, London, Pariz, Ajndhoven, Larnaka, Malta, Baden-Baden (odatle lako možete do Štutgarda ili Strazbura), Minhen, Fridrihshafen, Hanover, Bazel, Geteborg, Malme, Stokholm

  • Rayanair

Berlin, Bazel, Ženeva

Niš
  • Wizzair

Beč, Dortmund, Minhen, Bazel, Ajndhoven, Malme

  • Rayanair

Berlin, Dizeldorf, Milano, Bratislava, Stokholm

Skoplje (Makedonija)
  • Wizzair

Brisel, Kopenhagen, Rim, Malta, Venecija, Berlin, Keln, Ninberg, Frankfurt, Hamburg, Hanover, Oslo, London, Pariz, Vekše, Geteborg, Malme, Stokholm, Barselona.

Sofija (Bugarska)
  • Wizzair

Brisel, Atina, Tel Aviv, Kopenhagen, Bari, Bolonja, Katanija (Sicilija), Milano, Napulj, Rim, Larnaka, Malta, Lisabon, Dubai, London, Nica, Pariz, Ženeva, Madrid, Malaga, Valensija, Barselona, Alikante

  • Rayanair

Brisel, Pafos, Baden-Baden, Minhena, Hamburg, Keln, Atina, Dablin, Piza, Rim, Venecija, Jordan, Ajndhoven, Madrid, Valensija, Barselona, Birmingem, Glasgov, Liverpool, London

Temišvar (Rumunija)
  • Wizzair

Ajndhoven, Madrid, Valensija, Barselona,

  • Rayanair

Brisel, Berlin, Dizeldorf, Frankfurt, Milano, London

Za povoljnije cene, rezervišite kartu na vreme
izvor fotografije: Flickr.com

Za low cost kompanije važi da sve dodatno naplaćaju. Zato nemojte da nosite preveliki prtljag jer ćete to dodatno platiti. Ponesite najosnovnije stvari koje možete da spakujete u ranac. Obavezno proverite da li dimenzija torbe odgovara dimenzijama koje je propisala kompanija. Po ovom pitanju su jako rigorozni i naplatiće svaki prtljag koji ne odgovara dimenzijama. Čekirajte se putem interneta, ne morate i za to da plaćate.

Koristite autobuse

U principu, u Evropi je jeftinije da se putuje autobusom nego vozom. Ovo se prvenstveno odnosi na putovanje između velikih evropskih gradova: od Pariza do Brisela, od Brisela do Amsterdama, od Liona do Ženeve itd. Jedna od najpovoljnijih kompanija je Flixbus i cirkuliše po čitavoj Evropi. Na primer od Pariza do Brisela ovom linijom vi možete da nađete kartu već od 15 evra, a vozom bi vas ovo putovanje koštalo  preko 60 evra.

Blabla car, platforma za pronalazak prevoza

Koristite bla bla car

BlaBlaCar je svetski lider u automobilskoj vožnji. To je zajednička platforma sa 45 miliona članova. Da li je sigurno? Svaki profil se proverava. U svakom slučaju potrebno je proveriti sa kim putujete:

  • Pogledajte fotografiju, godine, pol.
  • Proverite na profilu koliko prijatelja ima na Facebooku-u ili LinkedIn-u;
  • Proverite mišljenja drugih članova koji se ostavljaju kroz recenzije;
  • Izaberite članove u odnosu na iskustvo koje ima;
  • Vi birate sa kim idete!

Najpovolnije mogućnosti za smeštaj

Jednom kada ste rezervisali karte i kada tačno znate datume putovanja, krećete da tražite smeštaj. Postoje nekoliko varijanti za pronalazak smeštaja.

Smeštaj u hostelu

Hosteli

Hosteli su mnogo povoljniji od hotela. Smeštaj može biti u višekrevetnim sobama ali cena smeštaja može da se nađe već od 10 evra. Može se reći i da su zanimljiviji, jer u hostelima možete da upoznate i mlade iz drugih država. Takođe, većina hostela organizuje žurke i događaje. Hostele možete da pronađete preko sajta Hostelclubs.

Airbnb, Platforma za iznajmljivanje kratkoročnog smeštaja

Airbnb

Ukoliko ide više vas, bolja varijanta je da koristite Airbnb. Airbnb službi za iznajmljivanje kratkoročnog smeštaja u kući, stanu ili sobi. Ova kompanija poseduje više od 4 miliona oglasa za smeštaj u 65.000 gradova i u 191 državi.

Skroz besplatan smeštaj – i to je moguće

Možete da pronađete i skroz besplatan smeštaj preko Couch Surfing-a. Couch Surfing je međunarodna društveno-socijalna mreža. Radi se o udruženju putnika koji nude i traže besplatan smeštaj preko Interneta u preko 230 zemalja. Glavni ciljevi su približavanje različitih kultura, širenje tolerancije i interkulturnog razumevanja. U svetu danas ima 15 miliona korisnika i 400 000 aktivnih domaćina (hosts). Interes ove usluge prevazilazi jednostavan smeštaj: to je mogućnost kosmopolitskih kulturnih sastanaka, po nižim troškovima i obezbeđenim zahvaljujući različitim sistemima preporuka

Kaučsurfing, platforma za skroz besplatan smeštaj

Članovi kojima je potreban smeštaj traže druge članove koristeći više parametara. Pored lokacije, vodi se računa o starosti, polu, interesima, raspoloživosti za hostovanje, vrsta smeštaja, jezici itd. Nakon toga potrebno je poslati poruke članovima kod kojih bismo želeli ostati. Takođe, moguće je objaviti svoje planove putovanja javno i dobiti ponude od drugih članova. Priroda posete, dužina ostjanja (nije preporučljivo više od 3 dana), kao i kućna pravila se unapred dogovaraju. Potrebno je dobro proučiti i poštovati pravila domaćina (host). Ovo je važno jer dobijate ocene (reference) kakvi ste bili kao gost. Za domaćina je takođe bitno kako se ponaša jer i on dobija ocene (reference).

Kako ovo funkcioniše?

Evo nekoliko koraka koje je potrebno uraditi:

  • Napravite svoj profil i detaljno ga popunite sa što više informacija
  • počnite da sakupljate reference (preporuke). Ovo Vam je bitno, jer u zavisnosti od referenci neko će odlučiti da li da Vas ugosti ili ne.
  • Pogledajte među FB prijateljima, možda je već neko u CS i zatražite referencu.
  • Odite na neko CS okupljanjne. Ovakva okupljanja postoje u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Možete se upoznati, raspitati se o iskustvima i naravno, zatražiti referencu.
  • Ugostite nekog. Ako Vas niko ne traži, možete ponuditi nekom smeštaj za početak i steći već neko iskustvo, postoji i ta mogućnost na platformi.

Još nešto….

Morate imati platne kartice. Da biste kupili avionsku kartu, rezervisali prevoz preko blabla car-a ili smeštaj preko Airbnb-a, potrebna Vam je platna kartica. U većini zapadnoevropskih zemalja celokupno plaćanje se vrši putem kartica. Mnoge zemlje kao Švedska ili Danska idu za tim da gotovina totalno nestane iz opticaja.

Mislim da smo Vam pokazali da je itekako moguće jeftino putovati. Odreknite se nekoliko izlazaka ili novih patika i krenite da organizujete sledeće putovanje. Svako putovanje će Vas obogaditi. To je nešto što Vam ostaje za čitav život. Srećan put!

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSСрпски језик
Scroll to Top
Scroll to Top