Naziv projekta

Ako voliš svoju zemlju, ne prljaj je!

Trajanje: 10 meseci

Period: 15. mart – 15. decembar 2020. godine

Partneri: Gradska opština Palilula

Glavni strateški cilj projekta:

Podići svest naše zajednice, a pre svega mladih i dece o značaju očuvanja prirode i o borbi protiv zagađenja naše okoline.

Ostali ciljevi projekta:

  • Utvrditi nivo svesnosti o značaju očuvanja prirode naše lokalne zajednice;
  • Ukazati na značaj zaštite životne sredine i opasnosti od zagađenja;
  • Ukazati mladima šta bi oni mogli učiniti po tom pitanju;
  • Skrenuti pažnju lokalnim vlastima na strože sankcionisanje nesavesnih građana;
  • Predstaviti lokalnoj zajednici koristi koje bi imali od očuvanja prirode u budućnosti.

Kratak opis projekta:

Zaštita životne sredine spada u jednu od najbitnijih aktivnosti današnjice. Zbog toga je i u strateškom planiranju Agende 2030 jedan od prioriteta Republike Srbije upravo zaštita životne sredine. Međutim, prema dosadašnjim istraživanjima, posmatranjima, a i u razgovoru sa mladima, decom, ali i odraslima, može se zaključiti da žitelji naše lokalne zajednice nisu dovoljno svesni značaja zaštite životne sredine i borbe protiv zagađenosti. Pored toga, jako malo se radi na njenom očuvanju, dok određen broj je i namerno uništava. Dokaz za to su divlje deponije u spomen parku „Bubanj“, đubre u naseljima, psi lutalice, polomljeno drveće pored škole u Pasi Poljani itd. Iako postoje zakonske regulative za sankcionisanje ovakvog neodgovornog ponašanja, počinioci se retko uhvate na delu i kazne.

Shodno tome, smatramo da je mnogo delotvornije izvršiti edukaciju stanovništva putem tekstova na društvenim mrežama i portalima, raznim radionicama i tribinama. Pošto podizanje svesti i kulture, kao i promena načina ponašanja nije nešto što se rešava u momentu, već je potrebno generacijski menjati stavove, izuzetno je bitno krenuti sa edukacijom od najranijeg doba. Zbog svega ovoga, naš cilj je da krenemo sa edukacijom dece od najranijih uzrasta pogodnih za razumevanje ove problematike putem radionica i da na taj način pokušamo usaditi kod njih osećaj za zaštitu životne sredine i borbu protiv zagađenja. Mladima takođe želimo putem prezentacija da skrenemo pažnju na opasnosti nesavesnog ponašanja i uništavanja prirode. Očekujemo da ćemo edukacijom podići svest o ovoj problematici jednom delu naše lokalne zajednice, kao i da će oni nastaviti da vrše uticaj na ostale. Pogledajte i članak Ne prljaj svoju zemlju ako je voliš!

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSСрпски језик
Scroll to Top
Scroll to Top